donderdag, november 04, 2010

Samenzwering van de cellen van het vuur


Dat de crisis in Griekenland hard om zich heen grijpt en dat dat leidt tot vreemde dingen, hebben we deze week weer mogen zien met de bombrieven uit Athene, die vermoedelijk werden verzonden door een duister clubje halvegaren dat zich Samenzwering van de cellen van het vuur noemt. Bij zo'n naam moet ik direct denken aan door de Romantiek verblinde groepjes anarchisten uit de 19e eeuw, die onder puberale namen als De zwarte hand opereerden en aan de anarchist uit Lucky Luke, een om een hoek loerend type onder een bovenmaatse, zwarte hoed, met een bom in de hand. Het is ongetwijfeld een marginaal groepje politiek verdwaasden, aan de enige kant zielig naïef, aan de andere kant uitgekookt genoeg om een paar dagen voor de plaatselijke verkiezingen een heleboel onverdiende aandacht te trekken en Griekenland in Europa voor de zoveelste keer voor schut te zetten. Ik dacht dat dat al afdoende was gebeurd door de leugens omtrent het begrotingstekort door de vorige regering onder Kostas Karamanlis, een brokkenpiloot die niet in de schaduw kan staan van zijn oom, de staatsman die het land weer met beide benen op de grond zette na de val van de kolonelsdictatuur in 1974.


Europa, dat zich normaliter niet bekommert om de Griekse geschiedenis van de laatste eeuw, en er dus ook helemaal niets van af weet, stond weer eens verbaasd. Ik niet. Het kleine, maar desalniettemin levensgevaarlijke geweld van ultra-links is na de juntatijd nooit weg geweest. Jarenlang was het land in de ban van de 17e November, een terreurclubje dat heel lang aanslagen op buitenlandse diplomaten, banken, Amerikaanse en Europese instellingen kon plegen, voordat het eindelijk werd opgepakt. Nu is er een nieuwe generatie opgestaan, die de leden van de 17e November, inmiddels vellig achter de tralies, als een soort martelaren ziet. Te oordelen naar het uiterlijk en het gedrag van de tot nu toe opgepakte verdachten, twee niet bijster slim ogende knulletjes van begin twintig, zijn ze minder gewiekst dan hun idolen, maar niet minder gevaarlijk, want je zal als nietsvermoedende postbode maar zo'n bommetje in je tas hebben. Het lijken mij verwende rijkeluiskinderen die niets beters te doen hebben, maar ik kan het volkomen bij het verkeerde eind hebben, want in feite is er nog nauwelijks iets over hen bekend. Ik heb hun arrestatie de afgelopen dagen tientallen keren in beeld gezien, met naam en toenaam erbij, want als je iets kunt zeggen van de Griekse televisie, dan is het niet dat ze er enige ethische norm op nahoudt. Wat dat betreft waan je je in Engeland of de Verenigde Staten.


Het geweld van dit soort ultra-linkse romantici heeft ongetwijfeld ook te maken met de economische situatie in Griekenland, waar je de ineenstorting op het ogenblik letterlijk om je heen ziet gebeuren, maar dat kan niet de enige verklaring zijn. Ook toen er een flinke economische groei was roerde de lunatic fringe zich. Er is in de linkse politiek een onderstroom die nog steeds gelooft in de ideeën van 19e eeuwse anarchisten en die ervan overtuigd is dat de kwalijke effecten van de globalisering, zoals het uit de hand lopende, rauwe kapitalisme van de hedgefunds en de verwoesting van het milieu, het beste bestreden kunnen worden met geweld. Het is ook tekenend dat Griekenland een van de weinige landen is die nog gezegend is met een communistische partij, de KKE, geleid door een griezelig ogend kruidenvrouwtje dat Alekka Papariga heet, die nog steeds met warmte de gedachten van Josef Stalin omhelst. Of dit soort lieden ooit politiek volwassen zal worden weet ik niet. De grote partijen, PASOK en ND, geven in ieder geval niet het goede voorbeeld. Die vechten elkaar in deze tijd van diepe crisis volop de tent uit, in plaats van te streven naar een gezamenlijke aanpak om de gigantische problemen te boven te komen. Wat dat betreft zouden de Grieken een voorbeeld kunnen nemen aan het Nederland uit de tijd van de wederopbouw. Helaas worden daar de verworvenheden uit die tijd inmiddels in snel tempo afgebroken. Wie weet leidt dat ook nog weleens tot een Samenzwering van de cellen van het vuur.

Geen opmerkingen: