vrijdag, november 09, 2012

De grootste illusie


In Loxias staat meestal de radio aan. To deftero programma. Radio 2, zeg maar. De staatsomroep staakt al meer dan een week. Tegen de voorgenomen privatisering van de omroep. Tegen het snijden in de salarissen en de pensioenen van de medewerkers. Tegen de onvoorstelbare verarming door de verwoestende bezuinigings- en belastingmaatregelen die de 'trojka' Athene oplegt. En tegen het ontslag op staande voet van twee journalisten die het waagden om beschuldigingen van martelingen door de politie aan de orde te stellen. Er gaan geruchten dat de Griekse nazi-partij, die zich als een sociale kanker snel en vrijwel ongehinderd uitzaait, erg populair is onder agenten. De staatsomroep staakt heel vaak. Dat heeft het voordeel dat op de radio onafgebroken muziek wordt uitgezonden, zonder gekwek tussendoor van zichzelf graag horende presentatoren. De staatsomroep staakt echter zo vaak dat zij zich, in een medialandschap waarin de nieuwsgaring allang is overgenomen door talloze landelijke en plaatselijke commerciële zenders, in feite overbodig heeft gemaakt. Als de regering de hele boel sluit zal de staatsomroep nauwelijks worden gemist en aangezien de werkloosheid toch al meer dan 25% bedraagt (en nog steeds stijgt) kunnen die omroepjongens en -meisjes er ook nog wel bij.

Ik zit in Loxias met Efigenia, een jonge dichteres die wil promoveren op middeleeuwse, Griekse poëzie. Literatuur uit het Byzantijnse rijk. Een rijk dat door veel Grieken, in ieder geval door de auteurs van de geschiedenisboeken voor de lagere en middelbare school, wordt gezien als een directe voorganger van de moderne Griekse staat. De bijna vierhonderd jaar durende periode van het Osmaanse rijk gelden in die visie als een tijd van bezetting en slavernij. Daar valt veel op af te dingen, maar voor nationalisten is de historische mythe veel belangrijker dan het historische verhaal en nationalisten bepalen nog altijd de inhoud van de schoolboeken. Gesteund door de kerk. Twee bisschoppen, die van Patras en van Kalavryta, hebben openlijk de kant van de nazi's gekozen. Ik heb daarover nog maar weinig bezorgde woorden vanuit Europa gehoord. Onze kersverse minister van financiën, Dijsselbloem, pochte bij zijn aantreden dat hij zich in Europa 'bikkelhard' zou opstellen. Daarmee schaart deze solidariteitsloze PvdA'er, die beter zou moeten weten, zich onder de politici die wij straks weleens medeverantwoordelijk zouden kunnen houden voor het uitbreken van een burgeroorlog in Griekenland. Het woord burgeroorlog wordt openlijk in de mond genomen door parlementariërs van de Gouden Dageraad. Dat dat echte nazi's zijn en geen neo-na-apers, blijkt uit het feit dat zij het nu niet meer alleen op immigranten en politieke tegenstanders hebben gemunt, maar ook op homoseksuelen en gehandicapten.

Efigenia had graag een promotie-onderzoek in Nederland gedaan, bij Nieuwgrieks aan de Universiteit van Amsterdam. Ze begon daarom Nederlands te leren. Na het vertrek van professor Lauxtermann naar Oxford, enkele jaren geleden, besloot de UvA dat de Nieuwgriekse en Byzantijnse studie te onbelangrijk was om een nieuwe hoogleraar te benoemen. Je kunt er zelfs je 'master' niet meer halen. Een van de vele slachtoffers van het cynische Nederlandse streven naar een kennismaatschappij. Dat men over de zuidgrens, in casu te Gent, wijzer lijkt, vergroot de kans dat Efigenia haar lessen Nederlands niet voor niets is begonnen. Als de Griekse regering en de tirannen van de 'trojka' zich hadden verdiept in de oorzaken van de ondergang van het Byzantijnse rijk, had men nog een reden gehad om de belasting- en bezuinigingsmaatregelen zo snel mogelijk in de Egeïsche Zee te kieperen. Een blik op de effecten van Colijns bezuinigingspolitiek in de jaren '30 zou ook al verhelderend werken, als het niet zo was dat 'lering trekken uit het verleden' door beleidsmakers zo ongeveer de grootste illusie is die wij koesteren.

©Kees Klok


Geen opmerkingen: