vrijdag, augustus 23, 2013

Literair dagboek (2008)


Bij Uitgeverij Liverse verschenen mijn literaire dagboeken En vooral: de gordijnen dicht (2008), Idioten ontloop je nergens (2010) en Reisgriep (2012). Deel vier is in wording en zal, als alles loopt zoals bedoeld, medio 2014 verschijnen. Onder de titel Literair dagboek zal ik nu en dan een fragment uit het komende boek opnemen.

Woensdag, 13 augustus 2008:
Thessaloniki
Sinds maandagavond een vervelende pijn, rechtsonder in mijn rug. Misschien een verkeerde beweging gemaakt, of te lang in een verkeerde houding gezeten. Maandagmiddag een hapje gegeten bij het Varken. Half litertje witte wijn er bij. Ik vroeg daarna om nog een kwart liter, maar er werd weer een halve gebracht. Met de bus naar huis, waar de combinatie vermoeidheid, hitte en witte wijn me te veel werd. Op het balkon gaan zitten en 's avonds laat pas weer wakker geworden. Bril weg. Overal gezocht. Vond hem tenslotte op de grond op het balkon. Een geluk dat ik er niet op ben gaan staan. Ik moet toen in een verkeerde houding hebben gezeten.

Ik ben nog maar één keer de berg op geweest. Met spierpijn ga ik niet, maar als die over is, moet ik er weer heen. Al word ik lui en heb ik moeite mij er toe te zetten. Ook de warmte weerhoudt me.

Gisteren met Anastasia naar de Experimentele School gegaan om een Chronika op te halen. Stella's gedichten staan er in. Nu eens een tijdschrift waarvan de redactie wél woord houdt. Aan de collega van dienst, een vriendelijke, mij onbekende man, gevraagd of ze Styliani op de homepage willen veranderen in Stella. Er is notitie van gemaakt. Daarna met A. koffie gedronken bij Hatzi, boven het Aristotelespark. Bij een nicht van haar, die een verzekeringskantoor heeft in de buurt, namen en telefoonnummers van Griekse familieleden uit Constantinopel opgehaald en die 's avonds naar de Lameijers gemaild voor hun documentaire. Gegeten bij De Geuren van Smyrna, op de markt van Modiano, dicht bij Louloudadika. De ingang is net iets vóór het Nederlandse consulaat. Later voegde Vaso zich bij het gezelschap. Weer een liter wijn op, maar nu gemengd met souroti en zie: niets aan de hand. Uiteindelijk met Vaso koffie gedronken bij het Varken en fit thuisgekomen, op die rugpijn na.

Donderdag, 14 augustus:
Thessaloniki
Nadat ik gisteren pijnstillers had genomen verdween de rugpijn voor de rest van de dag. Nu is ze weer terug, hoewel minder.

Gisteravond om half twaalf nog telefoon. Ik schrok, maar het was Soula. Of ik een paar dagen meega naar Grevená. Nee. Uitgelegd dat ik mij in mijn eigen flat nu het prettigst voel. Ondanks de drukkende hitte: gisteren 36°, vandaag ook. We hebben afgesproken voor vrijdag, hier of in de Ioanninastraat.

Rond deze tijd openen de nichakia hun bloemen en beginnen de bijen boodschappen te doen. Dat heeft iets gezelligs. Er komen stille dagen aan. Morgen Maria Hemelvaart, daarna het weekeinde. Alle familieleden en vrienden zijn de stad uit. Klok houdt het fort alleen en is zich extra bewust van de leegte die zijn grote liefde heeft achtergelaten.

Op het tv-nieuws weer akelige beelden van oorlog in de Kaukasus. Weer die afschuwelijke, stoere mannen in camouflagepakken en huilende, ontredderde vluchtelingen. Dit keer heeft de onbezonnen president van Georgië de hoofdstad van de afvallige regio Zuid-Ossetië plat laten schieten en nu is hij verontwaardigd en verbaasd dat de Russen terugslaan. Gelukkig is Georgië geen lid van de NAVO, al zouden die domme Amerikanen dat graag zien. Dan hadden we een wereldoorlog gehad om een paar bergtoppen met een bevolking van tweemaal Zwijndrecht. Ik denk liever aan andere zaken. Aan de kroniek waaraan ik gisteren wat heb gewerkt, nadat ik het biografische stuk over Stella had geschreven dat Thanasis gaat vertalen. Aan de boodschappen die ik straks nog moet doen en aan seks met Milèna Matla.

Volop aan het lezen in The Mitfords. Boeiend, zeker voor een historicus, maar minder ontroerend als Two Lives. De zusjes M. zijn van dezelfde generatie als mijn moeder en haar zussen. De jaren dertig, de oorlog, de wederopbouw, allerlei raakvlakken. Oom Harold bij de RAF. Tante Ann, die in de armoedige naoorlogse jaren (1947) in Engeland ging wonen. Mijn moeder, die voor de oorlog was getrouwd met iemand die haar in Duitsland voor een ander liet schieten. De Mitfordkinderen, die van de zusjes, zijn zo'n beetje van mijn generatie. Die lazen in Engeland dezelfde comics als ik.

Vrijdag, 15 augustus:
Thessaloniki – Maria Hemelvaart
Ik werd vanmorgen om kwart over zes wakker en dacht 'als ik nu niet naar de berg ga, ga ik nooit meer.' Om tien over half zeven, net voor zonsopgang, ging ik op pad. Om tien over acht was ik terug. Ik heb toch nog conditie. De rugspier voel ik bijna niet meer. Het was een heerlijke wandeling. Ik voelde mij dicht, heel dicht, bij Stella. Ze liep naast mij, raakte me bijna aan. Blij dat ik gegaan ben. Na douche en ontbijt nu aan de tweede koffie. Ik voel mij fitter dan in de voorgaande dagen en energieker.

De nichakia staan geweldig te bloeien. De bijen zoemen af en aan. We genieten nog even van de relatieve koelte voor de bloedhete dag. Het wordt vandaag 36° tot 38°, afhankelijk van de zender waarop je naar het weerbericht kijkt. Vroeger werd het na 15 augustus koeler, milder, maar het weer is in de war. Het blijft nog minstens een week erg warm.

Gisteren Brian geschreven om hem te bedanken voor het boek. Wellicht is hij nog op vakantie op Skiathos. Ook een tweede gedicht van Moniza vertaald. Bij het vertalen mis ik de raad van Stella. Ik heb echt een meelezer nodig, maar wie? Daarna wilde ik om zes uur even naar een café in de buurt wandelen, maar het was nog steeds te warm om de deur uit te gaan. Later heerlijk op het balkon gezeten, tot het te donker werd om te lezen. Toen nog een tijd bij de ventilator zitten schrijven.


Verklaring personen:

Stella - in 2007 overleden echtgenote
Vaso - nichtje van Stella 
Anastasia - huwelijksgetuige (koumbara) en oud-collega van Stella
Soula - nicht van Stella 
Thanasis - Thanasis Georgiadis, Grieks dichter en vertaler
Milèna Matla - oud-leerlinge
Tante Ann - jongere zus van moeder
Oom Harold - echtgenoot van tante Ann 
Moniza - Moniza Alvi, Engelse dichteres
Brian - neef, eveneens historicus


Geen opmerkingen: