maandag, augustus 26, 2013

Lunch op Hackfort


Een zonnige zaterdagmiddag. Onze stoet neven, nichten, nichtjes en neefjes fietst in een kalm tempo op kasteel Hackfort af. Ik berijd een hybride fiets. Een paar uur geleden wist ik nog niet wat dat was, een hybride fiets. Blijkt iets als een toerfiets te zijn, met de versnellingen van een racefiets. Vierentwintig versnellingen. Ik gebruik er maar drie, net als wanneer ik op Stella's fiets door Dordt rijd. Waarom zou je meer willen? Enkele familieleden hebben een elektrische fiets weten te bemachtigen. Kunnen ze achter die irritante amateurwielrenners aan, in die idiote kleding, die denken dat het pad uitsluitend van hen is. Wij gaan altijd een dag fietsen tijdens ons jaarlijkse familieweekeinde, waarbij de groep gemakkelijk uitwaaiert. De snelheidsmaniakken bekijken het maar, tenzij ze beleefd en tijdig bellen, dan weten wij van wijken. In voorgaande jaren regenden we steevast zeiknat. Vandaag is een welkome uitzondering.

Er lijkt even lichte paniek in het koetshuis, waar de horeca is gevestigd, als onze groep neerploft, maar de ontvangst is hartelijk. Vooral als we tevreden blijken met de voorgestelde lunch en niet zonodig à la carte hoeven te bestellen. We begrijpen het probleem als bijna twintig mensen onaangekondigd komen aankakken. De lunch bestaat uit veel vers en dat vers komt uit de prachtige moestuin van het kasteel, waar nog heel oude gewassen als pastinaken worden verbouwd. Als we later door die tuin dwalen, moet ik denken aan de eveneens fraaie moestuinen van onze Dordtse Villa Augustus. Alleen ervaar ik daar de bediening wel als vriendelijk, maar structureel in een staat van wanorde en is zij hier aangenaam efficiënt. Dat men bij Villa Augustus de werkstudenten nog steeds niet goed lijkt in te werken, begrijp ik niet. Ik zou er vaker komen als er werd bediend zoals op Hackfort.

Het kasteel zelf is niet voor het toevallig langsfietsende publiek toegankelijk. De watermolen, waar de boeren van het domein in vroeger tijden hun graan moesten laten malen, kan wel worden bezichtigd. Hij staat stil vanwege de lage waterstand door de droge zomer. Een enthousiaste vrijwilliger geeft uitleg. Daarna wandelen we door het romantisch ogende bos voorbij de molen, terrein dat mij bekend voorkomt. Ik herinner mij niet waarom. Misschien was ik hier ooit met Stella, lang geleden, toen we logeerden in een hotelletje in het nabije Lochem. Daar moesten we bijna smeken om zeep voor de badkamer. Het mens dat de boel bestierde vond dat de gasten hun eigen zeep maar moesten meebrengen. Ook in het landhuis bij Vorden, dat we dit weekeinde huren, ontbreekt ieder spoor van zeep. De voorraad toiletpapier is minimaal. Ik zal maar geen conclusie trekken over de gulheid van de Achterhoekers of hun opvattingen over reinheid. Daarvoor werden we op Hackfort veel te aardig ontvangen.

©Kees Klok


Geen opmerkingen: