vrijdag, september 20, 2013

Literair dagboek (2009/1)


Bij Uitgeverij Liverse verschenen mijn literaire dagboeken En vooral: de gordijnen dicht (2008), Idioten ontloop je nergens (2010) en Reisgriep (2012). Deel vier, Mijn koffers gepakt, is in wording en zal, als alles loopt zoals bedoeld, medio 2014 verschijnen. Onder de titel Literair dagboek zal ik nu en dan fragmenten uit het komende boek opnemen.

Maandag, 5 januari:
Gisteren met anderhalf uur vertraging tegen elf uur thuis. Voorlopig heb ik even mijn bekomst van Malev. Niet zozeer vanwege de vertraging, maar ze hadden ons een uurtje later kunnen laten instappen, zodat ik aan de bar op mijn gemak mijn Leffe had kunnen opdrinken. Vooral ook vanwege de ongelofelijke karigheid aan boord. Een klein, klef broodje op de vlucht naar Amsterdam was nog ruim vergeleken met een minizakje zoute crackers op de eerste vlucht. Wat voor mij de deur dicht deed was het ontbreken van wijn aan boord. Dat is een persoonlijke belediging. Tenslotte bleek een wiel afgebroken van onze zogenaamd onverslijtbare Samsonite, dankzij het gooi- en smijtwerk op een van de vliegvelden. Het toestel van Budapest naar Amsterdam zat vol schooiers. Louche Karpatenkoppen. Dat is Malev niet aan te rekenen, maar toch heb ik vandaag via het internet mijn vluchten voor eind februari en eind april geboekt bij Lufthansa-Aegean.

Onderweg gelezen in het dagboek van Pepys. Een blik in de zeventiende eeuw, waar God alom aanwezig is en men van ophangen, vierendelen en onthoofden niet opkijkt. Veel enge ziektes ook: dodelijke koortsen, de pest... zoals wij hartstilstanden en een grote variatie aan ellendige kankers kennen, terwijl er nu ook een resistente vorm van de tuberkelbacil in opkomst schijnt te zijn. In Nederland regen, maar temperaturen boven nul. Gelukkig een paar taxi's aan het station. Vannacht moet het zijn gaan vriezen, want vanmorgen was het buiten spiegelglad. De auto staat nog bij Marja. Bij wijze van uitzondering de bus naar school genomen. Ik wilde een eurokaartje kopen, maar dat schijnt pas na negenen te kunnen. Weet ik veel. Ik mocht bij een mevrouw uit de Celebesstraat mee op haar strippenkaart. Ze moest even als ik naar de halte bij het ziekenhuis. Aardige vrouw met heel aardig voorkomen. Morgen maar weer met de auto. Morgenmiddag na school eerst fysiotherapie, daarna terug voor de nieuwjaarsborrel. Met de bus als het nog zulk naar weer is. Of lopend. Vanmiddag terug gelopen. Als het niet glad is, of regent of sneeuwt, is het een heerlijke wandeling.

Woensdag, 7 januari:
Vanmorgen wilde de auto niet starten. Hij gaf geen kik. Lopend naar school gegaan. Om half vier vanmiddag kwam Hilger langs. Toen startte hij gewoon. Ik kom dus weg met de voorrijdkosten, maar begrijpen doe ik het niet.

Toen ik naar bed ging zette ik mijn bril af, waarbij een poot losraakte. Zomaar, zonder dat ik iets vreemds deed. Na de nieuwjaarsborrel lang blijven plakken. Uiteindelijk met John van der Kuil naar ons huis gereden en koffie gedronken. Toen John vertrok, rond negen uur, mijn fasolada gegeten en voor de televisie in slaap gevallen. Om twaalf uur boven verder gaan slapen. Vanwege de kou (meer dan tien graden vorst) de verwarming op 18 graden gezet. Het is zwaar winterweer. In de media begint alweer dat gezanik over de Elfstedentocht.

E-mail van Willy Tibergien. Als de publicatie van Burnside bij W & vS niet doorgaat wil hij praten over een uitgave door het Poëziecentrum. Huib Fens gemaild met de vraag hoe de zaken er voorstaan. Hij is de enige bij Wagner & Van Santen die normaal zijn e-mail beantwoordt.

Maandag beloofde USP dat ze de volgende dag de achterflap van Stella's boek zouden sturen, maar dat is ook nog niet gebeurd. Morgen weer bellen. Het lijkt een volgend gebed zonder end te worden.

In het NRC-Handelsblad het eerste deel van het verslag van Arnon Grunberg over een 'romantische,' georganiseerde reis door de Oekraïne op zoek naar een vrouw. Ik ben benieuwd hoe dat afloopt. Een oud-collega correspondeerde enige tijd met een Oekraïense dame, maar dat lijkt op niets te zijn uitgelopen.

Vrijdag, 9 januari:
Vandaag USP gemaild dat ik akkoord ben met hun voorstel inzake Stella's boek. Er worden driehonderd exemplaren gedrukt. Honderd voor de familie en tweehonderd voor de verkoop. Over twee weken moet de bundel er zijn.

Op deze bitterkoude wintervrijdag vooral bezig geweest met het maken van toetsen voor de repetitieweek. Zo intensief, dat ik de fysiotherapie helemaal ben vergeten. Veel helpt die trouwens niet. Na al dat repetitiegedoe wilde ik nog wat voor het weblog schrijven, maar ik was niet geïnspireerd. Er uiteindelijk mijn gedicht Dordrechts Museum op gezet, als voorpublicatie uit Het is al laat.

Bij de post een kaart van Brian, met het poststempel 'Crewe, 6 december 2008,' en een brief van Henk van Zuiden uit Zwitserland, die mij complimenteert met mijn gedicht Zwaan op het weblog. De Zwitserse envelop was afgestempeld op 7 januari.

Zaterdag, 10 januari:
Gisteravond door mijn ingebouwde beveiliging weer eens gered van dronkenschap. Na het avondeten kalmpjes doorgegaan met de wijn, terwijl ik genoot van Pepys dagboek. Tussendoor Brian gebeld om te horen hoe het met de kerst in Londen was en te melden dat zijn kaart van 6 december nu al was besteld. Daarna trok ik nog een fles open, maar tijdens het eerste glas viel ik in slaap, om pas om kwart over twee wakker te worden. Toen naar bed, na de wijn te hebben teruggegoten in de fles.

Hoorde Chrétien Breukers op Radio 6, in de zaterdageditie van De Avonden, die 's morgens wordt uitgezonden. Hij sprak over zijn handleiding voor gedichten schrijven. Jammer dat Radio 6 is verbannen naar een slecht beluisterde zender die alleen hier en daar via de kabel is te ontvangen, of via het internet. Na Chrétien brood gebakken.

In mijn schouder voel ik, ondanks de fysiotherapie, nauwelijks verbetering. Ik houd het nog even vol, maar als het zo blijft ga ik over een week of twee langs de dokter om te vragen of het wel zin heeft om door te gaan met dat kneden en duwen.

Wanneer zou de wandelstok als normaal gebruiksvoorwerp van een heer in onbruik zijn geraakt? Geen idee. Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog was hij nog heel gewoon. Er is een bekende foto van Wilson, Clemençeau en Lloyd George in Parijs. Alle drie met wandelstok. Ik vind het leuk om met een wandelstok te lopen, ook wel chique, maar je wordt bekeken alsof je een tobbert bent, al bijna rijp voor de rollator. Misschien is het verdwijnen van de wandelstok, behalve als stut voor mindervaliden, te reconstrueren uit oude foto's. Hij moet maar weer mode worden. Om het goede voorbeeld te geven gisteren met mijn stok uit Montgivrai naar Visser gegaan. Hij gaat volgende week mee naar Brugge.

Lupius gaat vanavond niet mee naar het feest bij de familie Kottenhagen. Behalve last van zijn maag heeft hij nu ook problemen met zijn keel. Onderzoeken wijzen niets beangstigends uit, maar ik blijf het een beetje zorgwekkend vinden.

Veel geweld in de Gazastrook sinds de dag na kerst. Tijdens het bestand tussen Israël en Hamas heeft Tel Aviv er alles aan gedaan om de Palestijnen economisch te wurgen. Hamas heeft, even onwillig en kortzichtig, zijn raketbeschietingen hervat. Israël regeert daar weer op met nietsontziende gewelddadigheid. Oorlogsrecht, Geneefse Conventie, mensenrechten....als het om Palestijnen gaat schijnt dat allemaal niet meer te tellen. VN-scholen worden beschoten, een VN-voedseltransport wordt bewust onder vuur genomen, een huis waar de Israëliërs zelf Palestijnse vluchtelingen onderbrachten hebben ze een dag later gebombardeerd. Ik schrijf er maar niets over. In Nederland dien je blind achter Israël te staan of blind achter de Palestijnen. Enige nuance is ver te zoeken. De enige die ik tot nu toe iets verstandigs heb horen zeggen is een meneer De Winter van de stichting Een ander joods geluid.

Personen:

Marja - zus (Dordrecht)
John v.d. Kuil - collega Stedelijk Dalton Lyceum
Willy Tibergien - hoofdredacteur Poëziekrant
Stella - overleden echtgenote
Brian - neef (Newton-le-Willows)
Chrétien Breukers - hoofdredacteur De Contrabas
Lupius (Gerrit de Wolf) - vriend (Dordrecht)
familie Kottenhagen - vrienden (Capelle aan de IJssel)


Geen opmerkingen: