zondag, juni 29, 2014

Twee boeken
In 2005 verscheen mijn boek Afrodite en Europa. Een beknopte geschiedenis van Cyprus, van de prehistorie tot heden. In de loop van 2011 raakte het uitverkocht, maar de vraag ernaar bleef. Op 15 juli aanstaande is het veertig jaar geleden dat het Griekse kolonelsbewind in samenwerking met lokaal extreem rechts een staatsgreep tegen president Makarios pleegde. De coup mislukte jammerlijk, maar was wel aanleiding tot de Turkse invasie van 20 juli 1974. Sindsdien is Cyprus verdeeld in een zuidelijk deel, de internationaal erkende Republiek Cyprus en een noordelijk deel, de Turkse Republiek van Noord-Cyprus, door niemand, behalve door Turkije erkend en in feite door Ankara bezet gebied. Ondanks vele onderhandelingen lijkt een oplossing voor deze deling nog ver weg. Op 20 juni jongstleden, in de maand voor het veertigjarig 'jubileum' van de fatale couppoging, is een tot recente datum bijgewerkte herdruk van het boek verschenen. Het boek richt zich, evenals de eerste editie, op belangstellende reizigers die iets meer willen weten van Cyprus dan de toeristenfolders doorgaans melden, en op studenten. Voor hen is het een inleiding tot verdere studie van het eiland en de regio.

De geschiedenis van Cyprus is veel meer dan die van de laatste veertig jaar. Het is een avontuur dat al zo'n negenduizend jaar duurt, vanaf de eerste keer dat bewoners van het vasteland naar het eiland overstaken. Afrodite en Europa, namen uit de Griekse mythologie, hadden al in de oudheid betrekking op Cyprus. Een rode draad in de geschiedenis is dat het voortdurend speelbal was van grotere machten in de regio. Dat leidde tot lange perioden van overheersing door Assyriërs, Perzen, Romeinen, Byzantijnen, Osmanen en meest recent de Britten. In 1960 werd Cyprus onafhankelijk, maar dat bracht grote problemen met zich mee, die culmineerden in het geweld van juli 1974 en de voortgaande nasleep daarvan.

Het boek is te bestellen via Boekscout.nl, bij de reguliere boekhandel of rechtsreeks bij mij, via het e-mailadres: keesklok(at)hotmail.com.

Bestelgegevens: Afrodite en Europa: ISBN 978 94 0220 884 9, prijs Є 18.45
Bij uitgeverij Liverse verscheen vorig jaar Balancerend op de rand van Europa. Aspecten van de moderne Griekse geschiedenis en actualiteit

In het eerste deel van dit boek heb ik een aantal artikelen bijeengebracht over de belangrijkste thema's uit de moderne Griekse geschiedenis. Deel twee bestaat uit een aantal columns over de situatie in het hedendaagse, door de economische crisis geteisterde Griekenland. Dit boek is te bestellen bij de uitgever, Liverse, via het e-mailadres info(at)liverse.nl of bij de reguliere boekhandel.

Bestelgegevens:

Balancerend op de rand van Europa: ISBN 978 90 76982 98 4, prijs Є 15.00

1 opmerking:

Bettina Grissen zei

Gefeliciteerd met het (opnieuw) uitkomen van twee boeken! Ik heb het nieuwe boek over Cyprus besteld en daar kijk ik erg naar uit (al is het nog niet aangekomen, maar dat houd ik wel even goed in de gaten)

Groetjes,