zaterdag, oktober 25, 2014

Oorlogszuchtig vertoon
Het is een koude en regenachtige najaarsdag. Toch is een klas van de school tegenover de bakker aan het oefenen voor de parade op 28 oktober. Ze moeten als soldaat leren marcheren. In de maat, de armen tot boven de schouders omhoog. Het is een idioot gezicht, maar de kindertjes, een eerste of tweede klas, hebben er plezier in. Ze weten nog niets van een bedenkelijk verschijnsel als nationalisme. Een groepje ouders kijkt toe. Een juffrouw doet het voor. Het lijkt of ze voor clown speelt.

Op 28 oktober 1940 begon een oorlog tussen Griekenland en Italië, nadat de Griekse dictator Metaxas op een ultimatum van Mussolini 'nee!" had geantwoord. 'Oxi' in het Grieks. 28 Oktober is nu 'Oxi-dag.' De Grieken versloegen de Italianen, die vanuit Albanië binnenvielen en dreigden hen in zee te drijven. Toen greep Hitler in. Via Joegoslavië vielen de Duitsers met een overmacht binnen. Daarna vocht het verzet met grote moed tegen de bezetters. Na de aftocht van Duitsers, Italianen en Bulgaren brak een bloedige burgeroorlog uit. Die duurde tot 1949.

De Grieken vieren op 28 oktober de overwinning op Italië met optochten van scholieren en met een grote militaire parade in Thessaloniki. Met veel nationalistisch, oorlogszuchtig vertoon en met de aartsbisschop op de eerste rij, maar wat bereid om de wapens te zegenen.

©Kees Klok

Foto: www.militaryphotos.net1 opmerking:

Bruno zei

Terwijl de meeste Europese landen het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenken, viert Griekenland het moment dat het mee in die oorlog is gesleurd.