zaterdag, november 01, 2014

Aannemer




Het was onder de vorige burgemeester van Thessaloniki, Papayorgopoulos, die een levenslange gevangenisstraf uitzit wegens vermeende fraude. Een deel van de trottoirs werd opnieuw bestraat. De burgmeester oogstte lof. Hij zette ook de bouw van een nieuw stadhuis in gang. In die dagen waren buitenlandse banken maar wat graag bereid om leningen te verstrekken.

Sindsdien is een afdaling van Ano Toumba naar het centrum via de Lambraki riskant. De bestrating oogt fraai, maar is zelfs in droge tijden al glad. Zonder zolen met een stevig profiel kun je een onverwachte uitglijder begaan. Ik deed dat een paar jaar geleden, precies voor een schoenenzaak, inmiddels failliet als zovelen. Ik ruilde er mijn schoenen in voor nieuwe. Als het regent zijn de stoepen levensgevaarlijk. Over geparkeerde auto's en motoren op de trottoirs zullen we het nu niet hebben.

Met droog weer laat ik mij niet weerhouden om te voet naar Loxias te gaan. Dat moet wel vóór zonsondergang. Stukken van de Lambraki zijn slecht verlicht en op allerlei plekken is de bestrating losgekomen, verbrokkeld en gebroken. Dat levert kuilen, gaten en omhoogstekende randen en stukken tegel op. Griekenland is een land van louche aannemers, een van de weinige dingen die het met Nederland deelt. Het vonnis van Papayorgopoulos is omstreden. Als rechter zou ik met zo'n aannemer wel raad weten.

©Kees Klok

Foto: auteur



Geen opmerkingen: