woensdag, januari 07, 2015

Wasbord
In de etalage van een witgoedhandel staat een antieke wasmachine. Toen zijn blik er op viel, is hij even blijven staan. Het is een cilinder met een soort scheepsschroef erin. Het witte emaille heeft een gelige glans gekregen. Zoals bij oude lakens of de huid van een Indiëganger. Hij ziet hem staan in de keuken, een trotse aanwinst na decennia geploeter met een tobbe, een wasbord en een wringer, in de schuur op de vervallen hof. Hij was hooguit vier.

De schuur op de hof was van zijn grootvader. Hij maakte er zijn melkbussen schoon. Moeder en oma deden er de was. Altijd op maandagmorgen, omdat dat zo hoorde. Daarna draaide op maandagmorgen bij moeder de wasmachine. Eerst ging het goed nog door de wringer. Later kwam er een centrifuge. Hij werd streng gewaarschuwd daar vooral nooit zijn hand in te steken.

Opa ging dood. De tobbe en de wringer bleven in de schuur. In de hof woonden mensen die volgens moeder 'niet ons soort mensen' waren. Bij hem thuis wasten ze langer op handkracht. Ze hadden later televisie. Een auto kwam er niet voor de hof werd afgebroken. Wat er van de tobbe en de wringer is geworden, kan hij zich niet herinneren. Toen hij een jaar of twintig was, speelde hij met het wasbord ritmesectie in een skifflebandje.

©Kees Klok


Geen opmerkingen: