vrijdag, april 03, 2015

Mevrouw O.
Mevrouw O. zat op iedere bijeenkomst bij de ingang van de zaal, voorzien van een notitieboekje en een pen. Zij turfde het aantal aanwezigen. Zij werden onderdeel van een patroon van verticale en schuine strepen, steeds van linksonder naar rechtsboven. Ook bij weinig streepjes sprak de voorzitter van een overweldigende opkomst.

Warnaar moet aan dit tafereel denken als hij plaatsneemt in het café. Direct naast de ingang, vanwaar café en terras goed zijn te overzien. Het is een schrale dag, het stormt, er schijnt een waterige zon. Toch zitten er mensen op het nauwelijks beschutte terras. Hij vindt dat iets dwangmatigs hebben. Dat buiten moeten zitten als er maar iets van zon is, ook al is de temperatuur nog winters. Hij heeft ook de eerste zwakzinnige man in korte broek al gezien.

Mevrouw O. achter haar tafeltje. Ze was berucht in kringen van het Genootschap van de Grote Schrijver, vanwege haar weergaloze kennis van de feiten uit Zijn leven en werk. Tot de triviaalste toe. Soms werd iemand bestraffend toegesproken of gehoond omdat Zijn schoenmaat niet kon worden opgehoest of de favoriete kleur Zijner sokken. Mevrouw O. maakte lange wandelingen met haar echtgenoot, een advocaat in ruste met roze babywangen, omdat de Grote Schrijver in Zijn tijd een bezeten wandelaar was.

Op een dag bleek mevrouw O. overleden. Ik heb haar nooit gevraagd of Hij ook een liefhebber van terrassen was, bedacht Warnaar. Je werd geacht zulke vragen niet aan mevrouw O. te stellen.


Foto: auteurGeen opmerkingen: