vrijdag, juli 03, 2015

Crisis
Het is een uitzonderlijk warme dag. Hoewel, voor wie in de zomer op een Mediterraan strand ligt, is de temperatuur normaal. Hysterisch Nederland is natuurlijk weer in paniek. Op Radio 1 roept een opgewonden presentatrice iets over hitteplannen. Ze klinkt alsof ze in een seksfilm speelt. De NS past de dienstregeling aan, want o wee als rails en wissels oververhit raken. Wat vroeger geen enkel probleem opleverde, oogst nu betutteling en infantiliteit.

De hitte heeft ook toegeslagen in de Dordtse gemeenteraad. De oppositie is boos weggelopen. Zij voelt zich gepasseerd. Een jong mannetje van de coalitie reageert als slecht opgevoede puber. De burgemeester stelt voor voortaan 'de juiste woorden te kiezen.' Een wijs en diplomatiek man, daar kan de puber, die Martijn heet, maar dat zal toeval zijn, een voorbeeld aan nemen. De lokale pers spreekt van een crisis, want het is komkommertijd.

Ik zit in de schaduw onder mijn perenboom en laat de wereld aan gene zijde van de schutting voortwoeden. De poort op slot, een liter water onder handbereik, want dat moet van de minister, en het jonge poesje van de buren op schoot. Ook een puber, maar respectvol uitgekookt. Ze bijt zachtjes en deelt nu en dan met ingetrokken nagels een tik met haar poot uit. Ze weet dat een kattensnoepje haar beloning zal zijn.

Foto (van raam in de Grote Kerk, Dordrecht, geschonken door de familie Stoop): Kees Klok


Geen opmerkingen: