zaterdag, december 12, 2015

Kerstboodschap
Wij waren zestien en idealist. De wereld moest verbeterd en omdat het klootjesvolk, de zultkoppen en de misselijk makende middenstand het niet deden, moesten wij het doen. We sloten ons aan bij de Werkgroep voor Vrede en Ontwikkeling. Daar zaten ondermeer een dominee, een hoge ambtenaar, een knuffelfeministe en een paar kaderleden van de bond in.

We besloten een zwaar wapen in te zetten: een hongerstaking tijdens kerst, het eetfestijn bij uitstek. Daar zou de wereld van opschrikken. Daar zou de wereld een stuk beter van worden. Het zou zomaar het begin kunnen zijn van het einde van het internationale oliekapitaal. Wij vormden de voorhoede, die de slag zou leiden vanuit een tent op het Scheffersplein. Strategisch in het centrum, met een urinoir en enkele cafés onder handbereik. De wereld zou worden gekastijd vanaf kerstavond tot vijf uur in de middag van tweede kerstdag. Daarna wachtte ons het kerstdiner.

In de ijzige winternacht sloeg de wereld terug. Terwijl wij ons in slaapzakken probeerden warm te houden en ik stiekem chocolade snoepte, trok een lange stoet luidruchtig dronken Dordtenaren aan ons voorbij. Vaak met verwensingen die ver van de kerstgedachte waren verwijderd. Overdag was het plein de uitgestorven navel van de biblebelt. Een kwartier nadat we waren opgebroken, kwam de verslaggever van het lokale sufferdje langs, hoorden wij later.

Foto: archief auteur


Geen opmerkingen: