vrijdag, januari 08, 2016

Gierkelders van de emotionaliteit
Door de motregen fiets ik naar het café aan de haven. Het is tien uur op de avond van Driekoningen. De straten zijn uitgestorven. Behalve bij het stadhuis, waar de gemeente nieuwjaarsreceptie houdt. Iedereen is welkom. Ik heb er van afgezien, zoals ik ook heb afgezien van de receptie van de voetbalclub. Ik heb zelfs getwijfeld of ik naar de wekelijkse vriendenborrel aan de haven zou gaan. Misschien kon ik beter de open haard aansteken en mij ver houden van de wereld.

Ik ga aan de bar zitten en wacht op de anderen, die wel naar het stadhuis zijn getogen. Ik bestel thee. Groene thee. Lekker is het niet, maar het internet zegt dat het goed is voor de bloeddruk. Het internet is de nieuwe dokter, de raadgever in alles, de bron van velerlei kennis, maar nooit van wijsheid, en het boze oog. Twitter, Facebook, het zijn de gierkelders van de emotionaliteit.

Als de anderen binnenkomen, bestel ik schielijk een glas wijn. Om het gezeik van 'ben je ziek?' te voorkomen. Ineens weet ik waarom ik de deur niet uit wilde. We drinken op het nieuwe jaar, terwijl ik denk aan mijn open haard, het licht in een naargeestige wereld. Met mijn bloeddruk is niets mis. Als ik maar niet te vaak op Twitter en Facebook ga zitten.

Foto: auteur


1 opmerking:

Hans Valk zei

Inderdaad. 128 bovendruk en 84 onderdruk zijn mooie waardes voor iemand die de zestig gepasseerd is.
Ik moest wel een beetje lachen, want ik heb exact dezelfde bloeddrukmeter. Ooit gekocht als aanbieding van mijn ziektekostenverzekeraar (IZA). Eerlijk gezegd haal ik de genoemde waardes alleen 's morgens, als ik net uit bed ben.

Wat betreft de gierkelders van de emotionaliteit ben ik het helemaal met je eens. Maar groene is niet vies. Je moet het leren drinken. Ik vond pils aanvankelijk, lang geleden, ook niet lekker. Bitterheid is de smaak die het langst nodig heeft om in te slijten. Als je die smaak eenmaal heb leren waarderen, blijkt uiteindelijk dat Heineken smaakt als water, waar de bloemen al een week in hebben gestaan.
Waar jij mogelijk helemaal geen last van hebt, want je drinkt liever wijn, zo te lezen.

Heb je trouwens je mening over de nieuwe bioscoop aan de Lijnbaan al bijgesteld?