zondag, oktober 09, 2016

Agia Sophia




Ook op Cyprus zijn er caféhouders met de vervelende gewoonte rode wijn ijskoud te serveren. Klagen stuit op onbegrip. Ook wil ik niet de altijd zeikende Nederlander uithangen. Ik zit in een luisterrijke tuin in de Ermou, Lefkosia. Een deel van de straat valt buiten de VN-bestandslijn, die de stad nog steeds scheidt. Daar, waar ooit de Kalverstraat van Cyprus was, staan alleen nog maar overwoekerde ruïnes, waar katten op ongedierte jagen.

Terwijl de wijn opwarmt (het is avond, maar nog zesentwintig graden), klinkt vanaf de minaretten van de Selimiyemoskee de oproep tot gebed. Tweehonderd meter verderop, maar via het checkpoint in de Ledrastraat drie kwartier lopen. Oorspronkelijk een middeleeuwse, gotische kerk met minaretten. Gebouwd door de Lusignans, die van 1192 tot 1489 over Cyprus regeerden. Titiaan schilderde de laatste koningin, Catharina Cornaro, die werd opgeofferd aan Venetiaanse belangen.

Voor de komst van de Osmanen, in 1570, heette de moskee Agia Sophia, Heilige Wijsheid. Een begrip dat voor mijn gevoel niet strookt met de fantasiewereld die religie oproept. Drie engelen gaan een tafel verder zitten. Een van hen lijkt sprekend op Stella, toen ze half in de twintig was. Een gelijkenis die opwinding en weemoed teweeg brengt. Ik wil haar aanspreken, maar de oproep tot gebed dendert opnieuw over de wijk. Tijd om liever enige wijsheid te betrachten.


Foto: auteur



Geen opmerkingen: