zaterdag, juli 01, 2017

Staphorst aan de HudsonBij een kruispunt is ruzie. Een voetganger en een bestuurder van een Mercedes roepen elkaar verwensingen toe. Als het verkeerslicht op groen gaat beginnen wachtende automobilisten en masse te toeteren. Het helpt niet. De twee, van mijn leeftijd, ze zouden beter moeten weten, schelden gewoon door. Misschien wordt het een handgemeen. Ik loop verder. Ik moet naar de bank in de benedenstad. Een rustig filiaal, waar je doorgaans vlot wordt geholpen.

Er staat een lange rij, voornamelijk bejaarden. Vandaag zijn de pensioenen gestort en een beetje bejaarde haalt zijn pensioen direct van de bank. Voor de minister van financiën eraan kan komen. Twee van de vier kassa's zijn gesloten. Een kerel in een jack met de naam van een olieboer roept met een basstem dat het een schande is en dat ze niet moeten denken dat zij de enigen zijn die werken. Hij roept het steeds harder, tot hij aan de beurt is. Ondertussen kijken wij strak naar de vloer, of naar het plafond. Ook boeiend. Voor ik mijn geld krijg, moet ik van de kassière mijn naam voluit onder mijn handtekening schrijven. Ze wil ook een telefoonnummer. Omdat ik steeds weer een ander nummer verzin, weet ik dat er nooit wordt gebeld.

De vorige keer vroeg ze naar mijn belastingaanslag, 'want het is acht jaar geleden dat u de rekening opende.' 'Zeven,' verbeter ik. Daarna vergat ik mijn paraplu. Ik was al halverwege het lunchcafé voor ik het merkte. Griekenland heeft zo zijn ondoorgrondelijkheden, maar schelden kunnen ze er als de besten. In het lunchcafé open ik Facebook. Het wemelt van als griezels verklede mensen. Halloween. Een uit Amerika, land van porno en puriteinen, overgewaaide oertraditie van onszelf. In de middeleeuwen heeft de kerk zich daar meester van gemaakt, waarna de Amerikanen er tenslotte een Disneysausje overheen smeerden en deden alsof het iets van henzelf was. Iedereen een dagje horrorclown, waarna fluks voorwaarts naar het onduldbare Jingle Bells met aan de horizon het gekwijl van Valentijn. Hadden ze zich maar aan hun eigen Monroe-doctrine gehouden: in prettige afzijdigheid Indianen afslachten en Staphorst aan de Hudson spelen. Dat waren nog eens tradities!

Foto: auteur


Geen opmerkingen: