woensdag, juli 01, 2020

Dode zomer



Normaal gesproken zou hij zich nu verheugen op de Dordtse boekenmarkt van aanstaande zondag. De op één na grootste van het land, wordt er altijd bij gezegd. Dat zal hem eerlijk gezegd een worst zijn. Het gaat hem niet om de omvang, maar om de kans dat ene boek te ontdekken waarnaar hij al jaren op zoek is, die speld in de hooiberg. Het gaat hem niet om het kopen van veel boeken, hij heeft er eigenlijk al veel te veel, de kasten puilen uit, het gaat hem om het zoeken. Voorwaarde is wel dat het mooi weer is, maar dat geldt voor elk evenement in de buitenlucht.

Hij herinnert zich het bezoek van een bevriende, Engelse dichteres en haar gezin. Hij had een vaartochtje geregeld door de Dordtse havens. In een open boot. Hij was 's morgens chagrijnig opgestaan. Het bleek zwaar bewolkt, er dreigde regen. Hij zag het tochtje al letterlijk in het water vallen. Het waren zorgen om niets. Er vielen buien genoeg, maar net niet in het uur dat ze door de havens dobberden. 

Veel kans dat de boekenmarkt dit weekeinde verregent is er niet. Vanwege het virus afgelast, net als alle andere festivals. Het wordt een dode zomer in 'de festivalstad van Nederland'. Gelukkig kun je nog wel door de havens gaan varen.

Foto: auteur


Geen opmerkingen: