zaterdag, oktober 03, 2020

Warnaar: Paniekvoetbal

 



De hoofdrolspeler in Het Bureau, deel 6, van J.J. Voskuil, Maarten Koning, verzucht op bladzijde 588: 'Hoe ouder ik word, hoe meer ik tot het inzicht kom dat we door idioten bestuurd worden'. Warnaar vind de uitspraak in het algemeen iets te boud. Wel twijfelt hij aan de kwaliteit van de vaderlandse ambtenarentop. Zijn die Dorknopers en het kabinet wel opgewassen tegen de coronaramp? Het is weer volop paniekvoetbal wat de klok slaat, maar angst is een slechte raadgever, luidt het gezegde. 


Hij heeft alle delen uit de serie Het Bureau al eens herlezen. Moet hij weer doen, vindt hij. Het leidt af van de waan van de dag en je komt met enige regelmaat het woord 'mieters' tegen, dat de sfeer van zijn vroege jeugd ademt. Je hebt meer van die tijdgebonden woorden en zegswijzen. 'Weet je wel' en 'helemaal te gek' horen bij zijn middelbare schooltijd en studentenjaren. 


Toen hij ging lesgeven was alles 'vet' en 'gaaf' onder zijn leerlingen. Hij zou niet weten wat de jeugd vandaag de dag uit enthousiasme roept, maar hij vreest dat het wel een Engelse term zal zijn. Het irritantste woord dat hij geregeld tegenkomt is 'influencer'. Je kunt bovendien de krant niet openslaan of de radio aanzetten of je hoort 'corona'. Hij denkt aan Voskuil en zijn magistrale boeken.


Foto: auteur





Geen opmerkingen: