zondag, januari 24, 2021

Warnaar: Schaatssport




Op zondagen van 10.00u tot 12.00u luistert hij, als het maar even kan, naar Onvoltooid Verleden Tijd, ofwel OVT, het geschiedenisprogramma van de VPRO. Vrienden en goede bekenden weten dat ze hem in die tijd niet moeten bellen. Hij neemt niet op. Geƫrgerd hoort hij dat het programma om half twaalf al wordt beƫindigd. Vanwege schaatsen. Ergens in Nederland is een schaatskampioenschap gaande, daar moet het programma voor wijken. Het klinkt als een vanzelfsprekendheid.


Er zijn mensen die dolenthousiast dat soort wedstrijden volgen. Hij begrijpt daar weinig van. Hij gunt het hen wel, maar hem interesseert de schaatssport geen bal. Dat sport voor geschiedwetenschap gaat, vindt hij eigenlijk een tikje barbaars. 


De laatste keer dat hij heeft geschaatst was in de winter van 1974 op 1975. Dat was in het dorp waar hij onderwijzer was, op een vijver bij de school, met zijn klas. Een derde klas. Tegenwoordig moet je dat groep vijf noemen. Dat komt door de twijfelachtige samenvoeging van de lagere school en de kleuterschool. Hij droeg een lange, zwarte winterjas en een zwarte hoed. Tijdens het schaatsen rookte hij gemoedelijk een pijp. In die tijd was roken nog geen doodzonde. Als de inspecteur in de klas kwam, was zijn eerste daad het opsteken van een dikke sigaar. Het zou iets zijn voor OVT, vindt hij.


Foto: auteur


Geen opmerkingen: