zondag, augustus 01, 2021

Warnaar: Geloei en geleuter




Als je ergens mee overvoerd wordt, gaat het je op een gegeven ogenblik tegenstaan. Hij moet denken aan de zondagen bij zijn Rotterdamse grootouders. Altijd sperziebonen, altijd en eeuwig sperziebonen, tot ze hem mijlen ver de keel uit hingen. Als ze van station Zuid naar de Korenbloemstraat liepen begonnen die krengen bij de Putsebocht al voor zijn ogen te dansen. Als hij zijn bord niet wilde leegeten, werd hij eraan herinnerd dat hij de hongerwinter niet had meegemaakt, alsof dat zijn schuld was.


Op zondagen luistert hij altijd naar het onvolprezen geschiedenisprogramma OVT van de VPRO, maar dat kan hij nu even vergeten. De Olympische Spelen woeden en dus is het op Radio1 sport, sport en sport. Hij heeft niets tegen sport, al doet hij er niet aan en hij vindt het geweldig als sporters mooie prestaties neerzetten. Hij doet het hen niet na, maar als je niet alleen je favoriete programma moet missen, wat op zich voor een keertje niet zo erg is, maar de godganselijke dag het geloei van sportverslaggevers of het geleuter van 'deskundigen' moet aanhoren en je dagblad ook nog eens grotendeels vol sport staat, dan gaat het je goed tegenstaan. 


Hij ziet weer even de Putsebocht uit zijn jongensjaren voor zich. Sperziebonen heeft hij na het overlijden van zijn grootouders nooit meer aangeraakt.


Foto: auteur


Geen opmerkingen: