vrijdag, februari 03, 2023

Verder van huis (1)





Op zondag 12 maart 2023 om 16.00u wordt deel VIII van mijn serie literaire dagboeken gepresenteerd in Visser's Poffertjes, Groenmarkt 9 in Dordrecht. De titel van het boek luidt 'Verder van huis. Literair dagboek 1987-1988'. Het wordt gepubliceerd door Uitgeverij Liverse. Voor het zover is, zullen er, uiteraard onregelmatig, want je moet de spanning erin houden, enkele korte voorpublicaties op dit weblog verschijnen.



Dinsdag, 3 februari 1987:

Gisteren veel correctiewerk afgedaan. Vervelende Sisyfusarbeid, maar hoe langer je de boel laat liggen, hoe meer je er tegenop gaat zien. Het is bovendien weinig respectvol tegenover de leerlingen, waarvan je verwacht dat ze hun best hebben gedaan, om het erg lang te laten duren voor ze hun cijfer krijgen. Er zijn collega's, vooral op scholengemeenschap Het Zinkend Schip, die dat maar een vreemde gedachte vinden.


Zondag, 8 februari 1987:

De bijeenkomst over de MO-opleiding is een beetje in het water gevallen, want zowel Gerard Borst als Fri Kolen zeiden op het laatste ogenblik af. Met Piet v.d. Maagdenberg wat zitten filosoferen. We denken dat het opzetten van een eigen opleiding heel moeilijk zal worden, door een wirwar aan eisen en voorwaarden en als je daar allemaal aan voldoet, moet je nog studenten zien te krijgen. Misschien is het vruchtbaarder een collectief te organiseren voor het doen van historisch onderzoek en het schrijven van artikelen. Dat gaan we aan de anderen voorstellen.

Gisteren met Guus de Landtsheer naar de Nationale Onderwijstentoonstelling geweest. Veel gladde jongens in verdacht nette pakken achter computers, geassisteerd door juffrouwen in truttige mantelpakjes. Ik vond het allemaal nogal tegenvallen. Heb voor geschiedenis weinig spectaculaire dingen gezien. De bijeenkomst van onze methode, Sprekend Verleden, waarvoor we hadden ingetekend, omdat Nijgh en Van Ditmar dan onze reiskosten, de entree en enkele consumpties betaalde (veel dank), leverde ook geen nieuwe inzichten op, behalve dan dat de grote man erachter, Leo Dalhuisen, een merkwaardig warhoofd is en er altijd wel weer enkele collega's zijn die je versteld doen staan van de domheid van hun vragen.

De hoofdredacteur van Kruispunt laat weten dat ik van de Vlaamse minister van cultuur een aanvullend honorarium krijg voor de gedichten die het blad publiceerde. Geen wereldschokkend bedrag, maar prettig nieuws, want toch een vorm van erkenning.


Foto: archief Kees Klok


Verder van huis is vanaf nu te reserven via verkoop@liverse.nl






Geen opmerkingen: