woensdag, november 08, 2023

Democratie




De verkiezingscampagne, denkt Warnaar, allemaal leuk en aardig, maar wat lopen er toch veel domoren, onnozelaars, gefrustreerden en idioten rond in 'Den Haag'. Dat verpest allemaal maar mijn humeur met hun gezwets op de televisie en de radio. De meeste idioten vind je op rechts, meent hij, en een enkeling op links. Zo'n type dat nog in de oudbakken en achterhaalde wijsheden van Marx en Lenin gelooft. Hij vindt zichzelf iemand van het midden, een beetje links van het midden, maar niet te veel, anders moet hij straks zijn gasfornuis inleveren en mag hij zelfs in zijn tuin niet meer roken. Niet dat hij rookt, maar het gaat om het principe: weg met de verbieders!


Vanmorgen hoorde hij weer zo'n dwaas op de radio, die ondanks een doctorsgraad, behaald na een promotie bij een dubieuze rechtenprofessor aan de Leidse universiteit, het gedachtengoed van Vladimir Putin uitdroeg. De oorlog in Oekraïne is de schuld van het Westen en veel Oekraïners willen niets liever dan gered worden door Rusland. Iets in die geest. Wat de sneue ziel nog meer beweerde, weet Warnaar niet, want daarna zette hij het toestel uit. 


Hij herinnert zich niet wie, maar iemand schijnt eens te hebben gezegd dat democratie prima is, maar dat het probleem 'het volk' is. Al die domoren die zonder zich in iets, behalve in voorheen Twitter, Facebook of De Telegraaf, te hebben verdiept, altijd honderd procent zeker weten waar het met het land naartoe moet. 'En dat heeft nog stemrecht ook', moppert hij.


Foto: auteur



Geen opmerkingen: