zaterdag, juli 02, 2016

Reputatie




Als kleuter speelde ik met mijn neefjes weleens in de zandbak bij tante Jeanne in de Hooftstraat. Op weg daarheen liepen we met onze moeders door het aangrenzende Weizigtpark. Dat park heeft voor mij altijd iets sinisters gehad. Aan de rand, bij de spoorlijn, was een duister pad dat het Bonepaadje werd genoemd. Daar werd, volgens de verhalen, ooit een meisje vermoord. Het was, als je er liep, of de geest van dat meisje nog rondwaarde.

Huize Weizigt, ooit bezit van de familie De Roo, was in mijn kinderjaren een sanatorium en tuberculose (t.b.c.) was nog volksziekte nummer één. Op school werden we jaarlijks op t.b.c. gecontroleerd door middel van een paar akelige krassen op je arm, met een soort pen. Of je moest worden doorgelicht. Met je blote bast tegen zo'n koud apparaat. De geliefde van een zusje van mijn moeder stierf vlak na de Tweede Wereldoorlog aan t.b.c. Hoewel op oude foto's onthutsend knap, bleef ze de rest van haar leven alleen. Toen we na haar overlijden, in 2008, haar huis ontruimden, stond het portret van die geliefde nog steeds op het nachtkastje. Al drieënzestig jaar.

Het Weizigtpark heeft nog steeds een twijfelachtige reputatie: hangjeugd, overvallen, een hospice aan de rand, dat ook niet bijdraagt tot veel vrolijkheid. Ik tart het noodlot liever niet en laat het park, vooral als het avond is, links liggen.

In de zandbak konden we uren bezig zijn met het bouwen van paleizen. Fraaie sculpturen waren het niet, maar wel fantasierijk. We waren dan trots op wat we hadden gemaakt, tot iemand besloot alle eer voor zichzelf op te eisen. Dat eindigde altijd in knokken, bloedneuzen en een vernield paleis. De Weizigtparkmentaliteit had weer eens gewonnen. Ik moet in deze dagen onwillekeurig aan het lot van Europa denken als ik langs de Hooftstraat en het Weizigtpark fiets.


Foto: auteur


Geen opmerkingen: