woensdag, januari 28, 2015

Brieven aan Stella (44)
Lieve Stella,

Ik zit in de bar van het hotel bij Schiphol waar ik altijd logeer als ik een vroege vlucht heb. Om half elf ben ik aangekomen, via München. Ik had geen zin om nog de trein naar Dordt te nemen en dan tegen twaalf uur daar op het station te staan. Ik ben dol op Dordrecht, maar het station 's avonds laat, dat heeft de uitstraling van een wantrouwig manwijf dat in de gang met de deegroller onder handbereik op haar vent wacht, die in de kroeg is blijven hangen. Je moet maar afwachten of er op die tijd nog taxi's staan. Ik zit hier best. Glaasje wijn, bakje pinda's, even bijkomen van de reis die overigens vlot verliep, al blijft het eng, die uren in zo'n sigaar, een paar kilometer boven de aardkloot. Ik had goed gezelschap: Gabriel Garcia Marquez. Zoals gebruikelijk kregen we bij Aegean Air, tijdens de eerste vlucht, een maaltijd, zodat ik de sandwiches van Lufthansa maar beleefd aan mij heb laten voorbijgaan. Wel een wijntje genomen, dat spreekt.

Gisteren heeft Syriza de Griekse verkiezingen gewonnen, maar net niet een absolute meerderheid behaald. Toch wel een beetje tot mijn verbazing heeft de linkse Tsipras een coalitie gevormd met de Onafhankelijke Grieken, de flink rechtse club van Kammenos. Om vier uur is hij ingezworen, de eerste premier in de Griekse geschiedenis die niet de eed op de bijbel heeft afgelegd. Mijn vliegtuig vertrok om half zes, dus ik heb nog anderhalf uur in het nieuwe Griekenland mogen vertoeven. Ik ben zeer benieuwd wat er de komende tijd gaat gebeuren. Erg gerust ben ik er niet op. Zoals Loxias gisteravond zei: 'Wij Grieken hebben een talent om ons met enige regelmaat rampspoed op de hals te halen.'

Ik was in Loxias om afscheid te nemen en een fles Metaxa te brengen als dank voor de youverlakia van vorige week en de perek van zaterdagavond. Ik dacht er meteen een hapje te eten, maar Sophia lag nog steeds met griep op bed en Rita was met haar ouders de stad uit vanwege de verkiezingen. Daarom ben ik maar even naar Mpakaliko op het Navarinoplein gelopen, waar ik de enige klant was, maar waar ik wel de verkiezingsuitslagen kon volgen. Terug in Loxias werd het heel gezellig. Op een gegeven ogenblik was de halve zaak de chachacha aan het dansen, onder leiding van Thodoros, de muziekprofessor van Kerkyra. Erg laat heb ik het overigens niet gemaakt, want vanmorgen moest ik pakken, mijn stukje voor FC Dordrecht (vrijdag thuis tegen Heerenveen) schrijven en ook de radio belde. Ik heb als 'Griekenland deskundige' een bijdrage geleverd aan Stand.nl op Radio 1. Daar hebben ze vast nooit gelezen wat ik in mijn dagboeken of op mijn weblog over dat programma heb geschreven. Ik had een aardig voorgesprek met Ingelou Stol, waarin ik niet kon nalaten te zeggen dat er straks wel weer een stel idioten zou gaan bellen.

Zaterdagmiddag is Vaso langs geweest. Ze kwam naar Thessaloniki om te stemmen. Als ze wil mag ze de boekenkast uit de werkkamer hebben. Hij is nog zo goed als nieuw en het zou zonde zijn als hij tussen de muizen in het dorp terechtkomt. Ze krijgt ook het schilderij van de Rotunda. Ik denk dat jij daar tevreden mee zou zijn. Haar toekomstige koumbara geeft Engels en wil graag jouw lesmateriaal hebben. De volgende keer wanneer ik in Thessaloniki ben, komt ze het ophalen. Mooi dat het een goede bestemming krijgt. Ik ken die vrouw niet, maar ik hoop dat ze een even bezielende lerares is als jij.

Het hotel is comfortabel en helemaal niet zo duur voor die vier sterren. Ik heb een ruime kamer op de begane grond, want ik houd niet van hoogte, zoals je weet. Als ik bij Kostas G. op bezoek ben, op vijf hoog, durf ik niet eens bij de rand van het balkon te komen. Prettig is ook de rokerslounge, zodat ik op mijn gemak een pijp kan roken zonder dat ik het gevaar loop om als misdadiger in de boeien te worden geslagen. Het barmeisje spreekt wel met een zwaar Amsterdams accent, maar ik geloof niet dat ze behept is met die vreselijke hoofdstadhumor, waarvan de koude rillingen mij over de rug lopen. Tot nu toe waren we samen in de bar, maar die begint nu gezellig vol te lopen. Er is een vlucht naar Basel afgelast, vanwege de weersomstandigheden in Zwitserland. De passagiers worden hier ondergebracht. Ineens hoor ik volop Duits, Spaans en Engels om mij heen.

Weet je nog dat wij op de maandag voor ons trouwen met mijn ouders van Amsterdam naar Thessaloniki zouden vliegen? Olympic Airways had de vlucht overboekt. Ondanks dat we ruim op tijd op Schiphol waren, konden we niet mee. We konden wel naar Düsseldorf en de volgende dag vandaar verder. Daar werden we in een prachtig hotel ondergebracht, waar we op kosten van Olympic aten. De koffie daarna hebben we gedronken in ons eigen appartement op de Kennedydamm, dat mijn ouders nog niet hadden gezien. Pa en ma hadden nooit eerder gevlogen. Ze kregen een vlucht extra, een luxe logeerpartij en koffie bij schoondochter thuis. Ze hebben het er nog vaak over gehad.

Het wordt nu wel erg druk om mij heen. Vooruit, nog één rood wijntje dan en daarna de rust van kamer 3023.

In gedachten, altijd,

Kees

Hoofddorp, 26 januari 2015

Foto: auteur


2 opmerkingen:

Edjo zei

zoals altijd, is deze bijdrage weer zeer de moeite van het lezen waard !
Hartelijke groet - Edjo

Edjo zei

zoals altijd weer zeer de moeite van het lezen waard !
Hartelijke groet,
Edjo

en nu maar hopen dat die rare blokkade is gepasseerd, die denkt dat elke reactie van een robot of nog erger afkomstig is