vrijdag, april 01, 2016

Tweede Dordtse Middag van het Korte Verhaal


Thisgirlslife Ilona (foto: Kees Klok) 


Tweede Dordtse Middag van het Korte Verhaal

Op zondag 17 april vindt in galerie De Compagnie aan de Kuipershaven 21 te Dordrecht de tweede Dordtse Middag van het Korte Verhaal plaats. De middag wordt georganiseerd om het publiek nader kennis te laten maken met het fenomeen kort verhaal, dat in de laatste jaren steeds meer in de aandacht is gekomen, wat ondermeer blijkt uit het instellen van diverse prijzen, zoals de A.L. Snijders Prijs en de J.M.A. Biesheuvel Prijs. Een zevental schrijvers zal voorlezen uit eigen werk. De muzikale omlijsting is in handen van de bekende Dordtse singer-songwriter Thisgirlslife Ilona.

De middag, die wordt georganiseerd en gepresenteerd door schrijver Kees Klok, in samenwerking met uitgeverij Liverse en galerie De Compagnie, begint on 13.00u. De toegang is gratis.

De optredenden schrijvers zijn (in alfabetische volgorde):

Mohammed Benzakour (Marokko, 1972) is schrijver, socioloog én imker, expert in de kosmos en: ‘de enige Reviaan van Marokkaanse origine’. Hij geniet faam als eigenzinnige opiniemaker over hoofdzakelijk kwesties op het breukvlak van culturen en religies. Met zijn boek 'Abou Jahjah, nieuwlichter of oplichter?' (2004) bracht hij in kaart hoe tendentieus in Nederland en België met het politieke fenomeen Dyab Abou Jahjah zijn omgesprongen. In 2005 verscheen Osama’s Grot – een sprankelende bundel beschouwingen en columns op het breukvlak van twee culturen. Zijn publicaties leverden hem o.a. de El Hizjra Literatuurprijs (poëzie) op, de Amsterdamse Media Prijs (1999), en later de Zilveren Zebra (2001). In juni 2005 werd hij door het Humanistisch Vredesberaad i.s.m. het Huis van Erasmus bekroond met de prijs Journalist voor de Vrede 2005/2006. In september 2008 verscheen zijn laatste bloemlezing ‘Stinkende Heelmeesters’ bij uitgeverij De Geus – waarvoor hij genomineerd werd voor de E. du Perronprijs 2010. In 2013 publiceerde hij ‘Yemma’, over zijn invalide moeder, waarmee hij de E. du Perronprijs won. In oktober 2015 volgde 'De Koning Komt,' een roman over een jongeman die op zoekt gaat naar een bruid in Afrika, maar terugkomt met een pratende ezel.

René van Densen (1978) is schrijver, dichter en zelfverklaard mafkees. Tot dusver publiceerde hij elf boeken met proza, poëzie, korte verhalen en strips. In het verleden was hij Nachtburgemeester van Tilburg. Als u hem zoekt op Google, komt u enkel gekkigheid tegen. In 2015 vond hij een nieuwe vertelvorm uit, waar hij op de Dordtse Middag van het Korte Verhaal over vertelt en enkele voorbeelden van zal voordragen. Schrik niet van zijn jas, het is een vredesjas.

Jan van der Geer (Dordrecht, 1949) publiceerde in Avenue literair, Letteriek, Herman, Kruispunt en Ballustrada. Hij was redacteur van cultureel jeugdblad BY en mede-oprichter van de roemruchte stichting Bobby Kinghe. In 2012 publiceerde hij bij uitgeverij Liverse de dichtbundel Niemand verdwijnt. In 2014 verscheen bij dezelfde uitgever de verhalenbundel Wakker in een Droom.

Wim Jilleba (Dordrecht, 1928). In 2007 verscheen zijn boek 'Buitenlander in vijandig land,' waarin hij vertelt over zijn ervaringen tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. In 2010 verscheen van zijn hand 'De Contra Inlichtingendienst tijdens de Koude Oorlog,' gelijktijdig met de bundel 'Het kan zo weer gebeuren,' gedichten die betrekking hebben op zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn tijd als dienstplichtige in voormalig Nederlands-Indië. In 2011 verscheen bij uitgeverij Liverse de dichtbundel 'Drie Stromen.'

Leen Raats (Antwerpen, 1984), freelance copywriter en journalist. Zij publiceerde in 2015 haar prozadebuut ‘Barst’ bij uitgeverij Liverse. Een van de verhalen uit die bundel verscheen ook in de bundel ‘Kort & Goed’ van AFdH-uitgevers en werd opgenomen in de Nederland Leest-bundel, waarvan in november 2015 zo’n 400.000 exemplaren werden verspreid. Onlangs werden haar verhalen nog geprezen door A.L. Snijders, in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Op de Dordtse Middag van het Korte Verhaal zal ze enkele zeer korte verhalen uit ‘Barst’ voorlezen.

Ina Rogge (Emmen, 1958) is sinds 1995 woonachtig in Dordrecht. Zij is werkzaam geweest als socio-therapeute in de psychiatrie. Tegenwoordig schrijft ze korte verhalen en wekt ze aan een kinderboek. Zij is medewerkster van het Dordtse kunstenaarscollectief DOOR. Ze is daar medeverantwoordelijk voor persberichten over de evenementen. Binnenkort verschijnt er een bundel korte verhalen bij uitgeverij Liverse, over haar rondzwervingen door India en andere landen.
Linda Wouters (Sevenoaks, 1955) werkt als ambulante begeleider in het onderwijs. In haar vrije tijd schrijft zij korte verhalen en gedichten over haar werk en de mensen die ze ontmoet. Als journalist schrijft ze voor een wijkkrant in Dordrecht. Met haar verhaal 'Inburgeren' heeft ze de eerste prijs behaald in een verhalenwedstrijd van de schrijfster Lulu Wang. Met verschillende andere verhalen en gedichten viel ze in de prijzen. Op dit ogenblik werkt zij aan een boek over het markante leven van de Dordtse muzikant en kunstenaar David Rodriguez. Zij zal enkele recent geschreven korte verhalen voordragen op de Dordtse middag van het korte verhaal.
Datum: 17 april 2016
Plaats: Galerie de Compagnie, Kuipershaven 21, Dordrecht
Aanvang: 13.00u
Entree: gratis


Geen opmerkingen: