Zondag 27 september was ik bij de uitreiking van de Academica Debutantenprijs, in de mooie schouwburg Kunstmin in Dordrecht. De prijs werd gewonnen door Ricus van de Coevering met zijn roman Sneeuweieren. Ik vond het wel een geslaagde bijeenkomst, al zaten juryvoorzitter Casper Markesteijn en wethouder van vele dingen, waaronder cultuur, Jan Lagendijk nogal opzichtig virtueel met elkaar knietje te vrijen. Wat hebben we een ambities in Dordrecht en wat doen we het wederzijds geweldig. Na afloop was er een geanimeerd buffet in theatercafé Sybold, waar verschillende keren boeken van mijzelf zijn gepresenteerd, in de tijd dat Jan Beck er nog de scepter zwaaide. Dat bood gelegenheid om met de winnaar en de andere genomineerden van gedachten te wisselen en dat was een uitstekend idee. Zo ging de uitreiking, die sinds Academica de hoofdsponsor is geworden beduidend aan stijl heeft gewonnen, niet als een nachtkaars uit. Sybold is sinds enige tijd in handen van de gemeente. Het zichtbaarst is dat aan de 'modernisering' van het meubilair, waardoor de zaak veel van zijn sfeer heeft verloren. Jammer ook dat op een van de laatste mooie dagen van de nazomer het terras gesloten bleef, maar het is, zeker in Dordrecht, nu eenmaal niet mogelijk alles te hebben.
Dat geldt voor de hele literaire Indian summer die we in deze dagen ter stede beleven. Na voornoemde prijsuitreiking mogen we ons verheugen in de verkiezing van de nieuwe stadsdichter, een schertsvertoning die aanstaande zaterdag zal plaatsvinden. Wee de arme ziel die de meeste vrienden en familie meebrengt naar de kunstkerk, want zondag waarschuwde Casper Markesteijn, nota bene een van de kandidaten, al dat er niemand in Dordrecht is die ook maar kan tippen aan de eerste stadsdichter Jan Eijkelboom. Nu ben ik de laatste om iets af te doen aan het belang van Jan Eijkelboom als dichter, in tegendeel, maar ik heb toch het idee dat niet Casper Markesteijn, maar de toekomst dat uiteindelijk zal gaan uitmaken.
Verder is er, ook aanstaande zaterdag, de Nacht van de Jonge Dichters in eetcafé De Vreemde Eend op het Begijnhof. Ik was daar vorig jaar bij een mooi optreden van Amarantha Groen. Ik stel altijd belang in jonge dichters, mits ze niet schreeuwen, tieren en dezelfde ongelooflijke pleurisherrie maken die wij als jonge dichters produceerden met het Bobby Kinghe Poetry Circus. Ooit verbaasde ik mij erover dat burgemeester Vijgeboom van Alblasserdam woedend wegliep halverwege een van onze optredens. Ik doe daar verslag van in het verhaal Bobby Kinghe in mijn dit voorjaar verschenen verhalenbundel IJzeren logica. Tegenwoordig kan ik wel enig begrip opbrengen voor 's mans ietwat overdreven reactie, zeker nu ik al enige jaren rondloop met een geleidelijk ernstiger wordende gehoorbeschadiging. Als ik die avond niet in het Scheveningse Appeltheater zou zijn, ging ik hoogstwaarschijnlijk naar De Vreemde Eend. Je moet er wel ruim voor de aanvangstijd binnen zijn, want het café, vroeger de ruimte waarin de befaamde kapper Poort zijn praktijk dreef, is niet al te ruim bemeten.
Op zondag is er de Dordtse Dag van de Poëzie, waarop een viertal 'dichters van naam,' zoals het in de aankondiging heet, in een viertal huiskamers rond de Wolwevershaven, uit eigen werk zal voorlezen. Daarna is er een slotfeestje bij het Centrum Beeldende Kunst op de Voorstraat, dat om 17.00u begint, zodat iedereen voor het 8-uur journaal weer thuis kan zijn. Het is de vierde keer dat de Dag wordt gehouden en ik herinner mij de eerste drie. Inderdaad, altijd dichters van naam, in een interessante variatie, met ruimschoots muzikale begeleiding en een slotavond op een mooie plaats, zoals de historische Statenzaal in het Hof. Dat waren dan wel twaalf dichters, op zo'n vijf of zes locaties verspreid door de hele binnenstad, met in de Openbare Bibliotheek een open podium onder de bezielende leiding van de altijd enthousiaste Peter M. v.d. Linden, ook kandidaat stadsdichter, maar dit terzijde. Een echt dichtersfestival, nu echter met tweederde ingekrompen tot een festivalletje. Ik beveel het nog steeds aan, maar wel met de verzuchting dat je nu eenmaal niet alles kunt hebben. Zeker niet in Dordrecht.
Informatie over literaire activiteiten in Dordrecht: http://www.078woord.nl
1 opmerking:
Met genoegen gelezen Kees. Ten aanzien van het laatste deel:
zonder af te dingen op de kwaliteit van de gekozen dichters lijkt het mij toch dat we in Dordt voldoende "eigen" dichters van kwaliteit hebben om zo'n dag op aantrekkelike wijze te vullen.Ik denk zelfs dat dit de Dordtenaar meer zou aanspreken.
vr.gr.Wim
Een reactie posten