zaterdag, april 17, 2010

Roman over de gebroeders De Witt


Een buitenlandse schrijfster die een lijvige historische roman publiceert over twee van de grootste figuren uit de Nederlandse geschiedenis. Dat is niet direct een dagelijkse gebeurtenis, niet in Nederland, maar ook niet in Griekenland, waar het boek deze maand verschijnt. Op de presentatie zal ondermeer het woord worden gevoerd door minister van defensie Evangelos Venizelos. Het gaat om de roman ΟΙ ΚΗΡΕΣ ΤΩΝ ΛΕΟΝΤΩΝ (vrij vertaald: De schikgodinnen van de leeuwen). Hij is geschreven door Konstantina Ritsou, inderdaad familie (een nichtje) van de Nobelprijswinnaar. Je zou verwachten dat er in Nederland, waar het genre historische roman bepaald niet impopulair is, veel belangstelling voor het boek zou bestaan, maar er is nog geen uitgever voor een vertaling gevonden. Dat is jammer. Het is een levendige, vlot geschreven roman, Ritsou verstaat haar metier, waarvan je mag verwachten dat menige Nederlandse lezer hem met plezier zou lezen. Daarvoor moet die lezer dan wel de kans krijgen, maar goed boek of niet, het gaat om 554 pagina's, vertalen is duur en in de Nederlandse uitgeverswereld is het aantal mensen dat modern Grieks kent uiterst gering. Een financieel risico lopen alleen omdat Kees Klok iets aanbeveelt, zonder zelf te kunnen oordelen, dat doet men, begrijpelijk, liever niet. Gelukkig komt er binnenkort ook een Engelse vertaling op de markt en wellicht leidt die er toe dat een Nederlandse uitgever zich aan de roman waagt. Mooi overigens van uitgeverij Parousia dat zij een dergelijke uitgave op de markt brengt, want wie is er in Griekenland in 's hemelsnaam in Hollandse geschiedenis geïnteresseerd? Misschien wel meer lezers dan we denken. Het zou jammer zijn als we tot de slotsom moeten komen dat die belangstelling in Griekenland groter is dan in Nederland zelf. Ik geloof daar niets van. Ik hoop daarom dat de Nederlandse letteren binnenkort met een vertaling van Ritsou's roman worden verrijkt.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wij, Cristine en Hanjo, hebben Dina in het voorjaar van 2009 leren kennen, bij de happening rondom de gebroeders de Witt in Dordrecht. Ze heeft toen een paar hoofdstukken uit het boek voorgelezen, hoewel ze nog druk bezig met schrijven was. Het wekte in ieder geval onze nieuwsgierig-heid dat leidde tot contacten en vriendschap. Deze winter waren we in Athene,het boek lag helemaal vers bij de boekhandel, voorwaar een stevig boek.
We hebben een paar exemplaren meegekregen om in Nederland te verspreiden. De koffers werden een stuk zwaarder, maar het was de moeite waard. Nu wachten we vol spanning op de Engelse vertaling, we zijn heel benieuwd!

Rampjaar zei

Is er misschien wat meer bekend over het boek behalve dan dat het over de de Witten gaat?