zaterdag, december 08, 2012

Kandidaat-stadsdichter


Er gaat in Dordrecht rond dat ik 'kandidaat-stadsdichter' zou zijn, voor als de regeringsperiode van de huidige stadsdichter, Marieke van Leeuwen, zou zijn afgelopen. Het is een vreemd gerucht dat nergens op berust. Ik ben geen kandidaat-katholiek, geen kandidaat-notaris, geen kandidaat-predikant en ook geen kandidaat-stadsdichter. Wel ben ik kandidaat-minnaar van een beeldschone miljonairsdochter met een grote fascinatie voor mijn poëzie, die met mij wil verkeren zonder mij ooit tegen te spreken. Ze heeft betoverend rode haren, als een edelvrouwe uit een Arthurroman, maar haar ouders maken bezwaar en ze wil niet worden onterfd. Zij is dus onbereikbaar en daardoor een bron voor poëzie, maar niet de poëzie die van een stadsdichter wordt verwacht.

Lang geleden was er in de stad Dordrecht een burgemeester die vond dat er iets voor de ter stede wonende dichter Jan Eijkelboom moest worden gedaan. Iets om hem te eren, maar waar hij ook in materiële zin wat aan zou hebben. Hij kreeg het voor elkaar dat Jan werd benoemd tot stadsdichter voor het leven. Een taak die hij vele jaren nauwgezet heeft vervuld. Niet alleen werkte hij mee aan vele gemeentelijke projecten, maar hij spande zich ook erg in om de belangstelling voor literatuur en vooral de poëzie in Dordrecht te bevorderen. Zo is hij de oprichter van de Dordtse Dichterskring, waarvan ik nog steeds met veel genoegen lid ben. Jan kon je als stadsdichter met recht een 'gouden man' noemen.

Na zijn overlijden werd hij opgevolgd door Marieke van Leeuwen, waarmee opnieuw de juiste persoon op de Dordtse stadsdichterstroon kwam. Dat blijkt uit de vele activiteiten die zij ontplooit. Zij werd echter voor een beperkte periode (vier jaar) benoemd en voor een jaarlijks bedrag dat bijna 75% lager is dan wat de eerste stadsdichter kreeg. De manier waarop zij werd benoemd was een aanfluiting, waarop ik indertijd ernstige kritiek had. Die ga ik niet herhalen. Wie is vergeten hoe het met dat onnozele verkiezingscircus zat, gaat het maar nazoeken bij het Stadsarchief.

Het is te hopen dat een dergelijke farce niet wordt herhaald. Het is te hopen dat er na Marieke sowieso een stadsdichter wordt benoemd. De overheid meent de teruggang van de economie, tegen het advies van veel economen, te moeten bestrijden met bezuinigingen. De eerste maatschappelijke sector die dan in beeld komt, is cultuur. Om de waarde van kunst en cultuur te begrijpen moet je over enig verstand en een zekere beschaving beschikken. Dat is niet iedereen gegeven. Komt er een opvolger voor Marieke van Leeuwen, dan wil ik de gemeente wel ter zake adviseren. Dordrecht ken ik door en door. Ik heb als dichter en als poëzieredacteur bij een uitgeverij een beetje verstand van poëzie. Na zesendertig jaar in het onderwijs heb ik ook enige mensenkennis vergaard. Ik zou de kandidaat-stadsdichter eigenlijk nu al kunnen bekendmaken, maar ik loop niet graag op de zaken vooruit.

©Kees Klok


Geen opmerkingen: