zaterdag, januari 05, 2013

Schoon schip


Volgens de jongste corruptie-index van Transparency International is Griekenland het corruptste land van de EU. Ik kan dat niet controleren. Ik heb zelf in Griekenland tot nu toe niets van corruptie ondervonden, ondanks de legio verhalen van vrienden en familie. Wanneer ik de bureaucratie nodig had vielen mij wel de chaotische burelen op, maar ik werd probleemloos geholpen, zonder dat er een tegenprestatie werd verwacht. De Griekse belastingdienst was zelfs sneller met de afwikkeling van Stella's nalatenschap dan de Nederlandse, hoewel haar belangen in Griekenland lagen en niet in Nederland. Een paar keer had ik informatie nodig van de autoriteiten. Dat duurde soms lang, omdat Griekenland erg centralistisch is en alles meestal via Athene moet, maar tenslotte kwamen de gegevens, zonder de noodzaak van een envelop met inhoud. Maar één keer heeft een hoge ambtenaar zijn belofte om informatie te geven niet waargemaakt. Dat was toen ik een artikel schreef voor Lychnari, over de burgemeester van Thessaloniki, Yannis Boutaris. Niet uit onwil, denk ik, maar door grote drukte, want inmiddels komen de persberichten van de gemeente regelmatig per e-mail binnen. De enige waarmee ik regelmatig overhoop lig, is het gasbedrijf. Een particuliere, maar inefficiënte, bureaucratische organisatie.

Het is niet zozeer de kleine corruptie op het niveau van de gewone burger die wordt bedoeld, denk ik, maar de grote corruptie. Die op het niveau van het Vatopedi-schandaal, de zakkenvullerij door sommige politici (op verdenking waarvan bijvoorbeeld oud-minister van defensie Tzochatsopoulos vastzit), de steekpenningen van het bedrijfsleven, niet zelden van Noord-Europese origine, zoals Siemens. De verontrustende driehoek van mediamagnaten, politieke elite en captains of industry en hun verstrengelde belangen. Steeds weer komen voorbeelden boven van hoe men elkaar de hand boven het hoofd houdt. Niet zelden op grond van onderzoek door buitenlandse journalisten of in het buitenland gebaseerde Griekse verslaggevers. Dat alleen al zegt iets over de onafhankelijkheid van de Griekse media. De doorgaans kritische journalisten van Athens News hebben de internetpagina van het weekblad al sinds half november niet meer bijgewerkt. Wat moet ik daarvan denken? Eind oktober werden twee presentatoren van een aktualiteitenrubriek van NET ontslagen, wegens het stellen van te kritische vragen. NET is een van de drie staatstelevisiestations.

Die grote corruptie doet mij weleens denken aan de dagen van de VOC. Het trotse stokpaard van zelfgenoegzaam Nederland. De eerste Europese onderneming met aandeelhouders. Er is in de geschiedenis nauwelijks een minder sprekend voorbeeld van corruptie en nepotisme te vinden. De VOC en de regentenstand, die het politiek voor het zeggen had, leefden in een innige verstrengeling van belangen. Dat ging goed zolang de economie goed draaide. Toen Frankrijk en Engeland de Republiek in de loop van de 18e eeuw economisch en politiek voorbij streefden, begon het raderwerk te kraken, tot het knarsend tot stilstand kwam. De lucht werd uiteindelijk geklaard door de komst van de Fransen en de Bataafse Republiek. In die 'Franse tijd' werd de basis gelegd voor het moderne Nederland. Dat het in Griekenland zo niet verder kan en dat er radicaal schoon schip moet worden gemaakt is zonneklaar. De vraag is alleen hoe dat proces zich gaat voltrekken. Ik heb geen duidelijk idee, de toekomst laat zich moeilijk voorspellen, maar ik ben er niet gerust op. Omdat het moderne Griekenland altijd een moeilijke verhouding heeft gehad met de democratie, die in feite pas van na de juntatijd (1967-1974) dateert. Omdat de recente geschiedenis perioden van uitzonderlijk geweld heeft gekend en omdat de mensheid zelden iets van het verleden leert.

©Kees Klok


Geen opmerkingen: