zaterdag, november 22, 2014

Cafe Aman Amerika




Mijn CD- speler moet worden schoongemaakt. Daartoe moet ik hem uit de stereotoren in het wandmeubel halen en een kluwen kabels ontwarren. Ik ben al anderhalf jaar bezig daar moed voor te vergaren. Ondertussen draai ik cassettebandjes. Die speler doet het nog goed, al stamt hij eveneens uit 1989. Toen kocht Stella de apparatuur via een bedrijf dat van alles tegen aantrekkelijke prijzen leverde aan diplomaten. Ze was net overgeplaatst naar het Griekse consulaat in Düsseldorf. Daar wandelden wij vaak in grijze winterweekeinden langs de Rijn van de Kennedydamm naar de Altstadt en vice versa.

Op zondagavond nam ik de trein terug naar Dordrecht, waarna zij de daarop volgende vrijdagavond met haar belastingvrije Golf GD kwam aanrijden. Dat duurde zes jaar. Toen wilde Athene haar overplaatsen naar Australië, wat het begin was van haar carrière als literair vertaalster. Tot haar overlijden, halverwege het verhaal van Saïda en Adinda in Max Havelaar.

Ik zet een bandje op van Cafe Aman Amerika, Griekse Canadezen of Canadese Grieken, die een mengelmoes van Griekse en andere Levantijnse muziek spelen. Veel nummers lijken op klezmer. Ook dat waarmee het bandje begint. Als ik een moeilijk ogenblik heb, ga ik klezmer beluisteren of iets van Cafe Aman Amerika. Soms doe ik dan zomaar ineens een dansje door de kamer. 

©Kees Klok


Geen opmerkingen: