woensdag, januari 27, 2021

Warnaar: Avondklok




Hij herinnert zich een verhaal dat kort na de staatsgreep rondging in Paramaribo. Bij macht hoort een avondklok, vond het Militair Gezag. Nadat die was afgekondigd, kwam er protest uit het district Coronie. De bewoners voelden zich gediscrimineerd en verzochten de militairen om hen terstond ook een avondklok te sturen.


Hij vindt het een aardige anekdote. Ieder land heeft wel een streek waarvan in de hoofdstad wordt gedacht dat de bevolking achterlijk is. Nederland, vindt hij, is daar nogal een extreem voorbeeld van. Daar denken Amsterdammers dat zij veel slimmer, beschaafder en humoristischer zijn dan de rest van het volk. Dat zijn eigen stad onmiskenbaar het middelpunt van de aarde is, de adelaars van Zeus troffen elkaar boven de plek waar nu Dordrecht ligt, ontgaat de hoofdstedelijke ijdeltuiten, te druk als ze zijn met seks, drugs en rock-and-roll verkopen aan de dronken Engelsen en andere toeristen die ze binnen hun poorten verwelkomen. 


Zo was het, denkt hij, maar inmiddels is er een verstikkende duisternis over het land neergedaald in de vorm van een wolk vol covid-19 virus. Wie besmet wordt heeft meer dan vijfentachtig procent kans niet ernstig ziek te worden, maar toch houdt een beklemmende angst het land in zijn kaken. Een avondklok, huisarrest, bezoekverbod. Hij steekt een pijp op om de tijdgeest te verdrijven.


Foto: auteur


Geen opmerkingen: