maandag, januari 18, 2021

Warnaar: Gejank




Dat veel mensen het vertikken nauwkeurig te lezen, weet hij. Hij vreest straatarm te worden als hij iedereen een stuiver moet geven die de bek maar een duw geeft bij een 'link', zonder het artikel in kwestie zelfs maar te lezen. Zo las hij onlangs een commentaar op een plaatjesboek dat is uitgereikt aan de bewoners van zijn stad. Het gaat over geschiedenis. Je kunt bij sommige supermarkten plakplaatjes krijgen voor in dat boek. Leuk voor kinderen en dementerende bejaarden. 


Dat commentaar sloeg op de inhoud. Historisch deugde daar volgens de schrijver weinig van. Onder de link schreef een of andere trut van Troje: 'Weer lekker zeiken over gratis spul. Dat gejank altijd.' Hij denkt weleens dat ze zulke mensen het kiesrecht zouden moeten ontnemen. Hij weet alleen niet hoe dat moet.


Hij vindt dat domheid en goedgelovigheid de grootste bedreigingen zijn voor de democratie. Mensen die geloven dat het covid-19 virus bewust in omloop is gebracht om de maatschappij op Chinese leest te schoeien, vallen bij hem in dezelfde betreurenswaardige categorie als lieden die letterlijk geloven in de wonderbaarlijke visvangst, het in wijn veranderde water, de opwekking van Lazarus en het over het water lopen van die man uit Nazareth. Hij hoopt op een probaat middel tegen waangedachten, het liefst in het drinkwater of in een vaccin.


Foto: auteur


Geen opmerkingen: