vrijdag, juli 28, 2023

Bommen en granaten




Warnaar leest op het internet dat in Griekenland een munitiedepot in de lucht is gevlogen vanwege een bosbrand. Een munitiedepot in een bos, dat kan alleen maar in Griekenland, denkt hij. Foute gedachte, weet hij, weer die typisch Hollandse vooringenomenheid van 'bij ons is alles beter geregeld'. Hij herinnert zich vakanties op de Veluwe, toen hij een jaar of tien was. 's Morgens in alle vroegte op pad om herten en wilde zwijnen te zien. Wolven waren er nog niet, maar militairen te over. Grote delen Veluwe waren (en zijn) nog militair oefenterrein. Het zou hem niets verbazen als er in Nederland ook ergens een voorraadje bommen en granaten in een bos ligt.


Hij herinnert zich een vakantie in Vaassen, waar zijn ouders een vervallen schuurtje hadden gehuurd dat voor zomerhuisje moest doorgaan. Op loopafstand had je kasteel De Cannenburch van de zestiende eeuwse veldheer Maarten van Rossem. Je komt hem ook weleens tegen als Maarten van Rossum. In die tijd had je een reclame voor pijptabak die Van Rossums Troost heette. Een mannetje in een schandblok kreeg een trek van de pijp van een welgedane, grijnzende burger. Alsof die tabak alle leed dragelijk maakte.


Roken in de natuur is vaak een oorzaak van bosbranden. Hij ziet nog al die weggesmeten sigarettenpeuken als hij met zijn vrouw in het bos boven Thessaloniki wandelde. Er waren, bij een graadje of vijfendertig, na weken droogte, ook weleens wat zwakbegaafden aan het barbecuen. Er zijn eigenlijk weinig dingen waar hij nog van opkijkt.


Foto: auteur



Geen opmerkingen: