zaterdag, oktober 19, 2013

Brief naar 'Europa'





Je kunt hier je mobiel nog rustig op een terras laten liggen als je naar het toilet gaat. Hooguit dat iemand op de deur komt kloppen omdat hij natuurlijk net op zo'n ogenblik begint te bellen. De mensen doen hun deuren niet op slot als ze om een boodschap gaan. Ook niet in het toeristenseizoen, wanneer er vreemdelingen rondlopen. De vrouw die de kiosk drijft laat de zaak open, de kas zo voor het grijpen, als ze even om koffie gaat in het café aan de overkant. Er is wel politie, maar die is er vooral voor de verkeersongelukken en misschien een zeldzaam passiemisdrijf. Zonder die ongelukken zou de bijna idylle op een half uur vliegen van Athene compleet zijn, want de zon schijnt, ik zit met koffie en een pijp op mijn favoriete terras en een passiemisdrijf, ach.

Een aardige mevrouw in het postkantoor aan de andere kant van de platia heeft mij zojuist een stapel schriften met harde kaft verkocht, van het ideale dagboekformaat. Drie euro per stuk. Iedere keer dat ik hier ben, riskeer ik overgewicht in het vliegtuig. In Nederland vind ik zelden zulke cahiers, behalve die van Moleskin, maar die gebruik ik uitsluitend voor cursieven. Ik ben kieskeurig. Ik houd niet van randen vet aan mijn vlees, ook niet van orgaanvlees, en al helemaal niet van schriften die door ringen bijeen worden gehouden. Ik kocht er vijftien postzegels bij waarvan je de combinatie 1 x 0,50 + 2 x 0,20 = brief naar 'Europa' moet maken (voor de Grieken heb je Griekenland, de rest van het continent is Europa). Een formule die mooi oogt op een envelop. Griekenland heeft altijd prachtige zegels en nog echte postkantoren, waarmee het Nederland ver vooruit is.

Als ik door de Alblasserwaard fiets, tel ik altijd de inteeltkoppen, waaraan de biblebelt een deel van zijn faam heeft te danken. Door import vanuit de grote steden lijken er ieder jaar minder te zijn. Dat is gezichtsbedrog. Er wordt onverminderd in Zijn naam doorgefokt, maar de aanwas door immigratie overtreft wellicht die vanwege de godvrezende boer zijn zaad over de akker des Heeren. Of men houdt het kroost op stal, tenslotte zie je ook steeds minder koeien in de wei. Op Skyros zie ik weinig van die koppen. Misschien kijk ik door mijn gekleurde verliefd-op-dit-eiland-bril, of stelt men een gezonde doorstroming op prijs. Naast veel weduwen, voor zo'n kleine gemeenschap, valt het grote aantal aantrekkelijke meisjes op. Het nabije Athene trekt, maar niet iedereen lijkt die godin te volgen. Misschien trekken de nimfen, die Skyros in mythologische tijden bevolkten, nog meer. Dat moet dan vooral nog lang zo blijven.

©Kees Klok

Foto: auteur


Geen opmerkingen: