Ary Scheffer heeft zijn penseel terug, ziet hij als hij het plein oversteekt. Een paar dagen geleden was het ding ineens weg. Ary keek bedrukt. Hij denkt aan een studentengrap, daar is hij flauw genoeg voor. Hij heeft er een foto van gemaakt. Ary is in Dordrecht geboren, maar heeft er nooit gewerkt. Veel oudere stadgenoten noemen zijn plein nog De Beurs.
Van een trieste parkeerplaats in de jaren zeventig is het plein in de laatste decennia uitgegroeid tot het centrale horecaplein van Dordrecht. Eigenlijk is het helemaal geen plein, maar deels een over de Voorstraatshaven gebouwde brug. Je kunt er onderdoor varen, evenals bij het even verderop gelegen stadhuis.
Ary Scheffer was een jaar of zestien toen het gezin naar Parijs verhuisde. Daar zou hij uiteindelijk furore maken. Hij schilderde onder meer een portret van Charles Dickens. Eind negentiende eeuw kwam een groot aantal schilderijen van Scheffer naar Dordrecht. Een schenking van zijn dochter. In het Dordrechts Museum zijn ze te bewonderen. Het standbeeld werd in de jaren zestig van de negentiende eeuw op het plein gezet. Vincent van Gogh, die een blauwe maandag in boekhandel Blussé en Van Braam werkte, moet het hebben gezien. Het lijkt of de wat stuurs afgebeelde Scheffer even glimlacht. Hij draait hem de rug toe, het is tijd voor de stamkroeg.
Foto: auteur