woensdag, september 09, 2020

Warnaar: Groepsfoto



De heide staat in bloei. Hij stapt af voor een foto. Daarna loopt hij over het akelig smalle fietspad de heuvel op. Een stevige helling met windkracht zeven tegen, dat valt voor een ongetraind heer van licht gevorderde leeftijd, op een gammel huurfietsje, niet mee, maar hij rijdt de tocht uit, van tijd tot tijd de langs scheurende wielrenners, met hun rare pakjes en helmen, vervloekend. In de villa, gehuurd voor het jaarlijkse familieweekeinde, staat bier klaar. Daarna is er wijn. 

Fietsen is traditie op het familieweekeinde. Ze doorkruisen dit keer Salland in het Oversticht. Golvend heidegebied, hier en daar wat bos en veel lange, saaie, rechte wegen tussen weilanden en maisvelden. Hij ziet een weiland vol koeien. Het eerste met rundvee in een streek waarin ze aan de ene na de andere melkveehouderij voorbij fietsen. Hij herinnert zich de boerderij van zijn oom. Hoe de koeien feestten als ze na een winter op stal weer voor het eerst de wei in mochten.

Na het eten scharen ze zich om een vuurkorf en volgen verhalen. Als het hout is opgebrand gaat binnen de muziek aan. Hij danst volop met de jongere generatie mee. De volgende middag voor het vertrek wordt de traditionele groepsfoto gemaakt. Bij elkaar, gewoon zoals het hoort. 'We doen even een Grapperhausje!', roept iemand olijk. 

Foto: auteur


Geen opmerkingen: