woensdag, juni 17, 2015

Bedreigde schat




Door de geschiedenis heen was piraterij een plaag die het Middellandse Zeegebied teisterde. Het eiland Skyros, de zuidelijkste van de Sporaden, was veelvuldig slachtoffer, maar niet zelden ook operatiebasis, van piraten. Een van de manieren om je tegen overvallen van zeerovers te beschermen, was je te vestigen op een goed verdedigbare plaats. Liefst een plek die vanuit zee niet al te veel in het oog liep. Dat is de reden waarom Skyros-stad (Chora) hoog tegen een rots is gebouwd. Het is dan ook een flinke klim, vanaf zeeniveau, naar de platia, het centrale plein. Vandaar kun je nog een stuk verder omhoog, naar het gedenkteken voor Rupert Brooke. Deze Engelse dichter was tijdens de Eerste Wereldoorlog onderweg naar de Dardanellen toen hij, op 23 april 1915, bij Skyros overleed. Hij werd op het eiland begraven, in een provisorisch graf nabij de marinebasis Tris Boukes. Later werd in de olijfgaarde een bescheiden praalgraf opgericht en kreeg hij een gedenkteken op wat nu Platia Brooke heet. Volhouders kunnen zelfs nog verder klimmen, tot aan de door de Byzantijnen gebouwde citadel.

Vanaf de Platia Brooke heb je een mijlenver uitzicht over de Egeïsche Zee. In het verleden kon men piraten lang van tevoren zien aankomen en zich tijdig voor hen verschansen. Net onder dit plein liggen het Archeologisch Museum en het Faltaits Museum, genoemd naar de kunstschilder Manos Faltaits (1938-2013), die het in 1964 samen met zijn vrouw oprichtte in de villa van de familie, waar hij ook zijn atelier had. Het Faltaits Museum is in meerdere opzichten bijzonder. Door de verschillende collecties, door de unieke ligging en door de culturele activiteiten die het in de zomermaanden ontplooit.

In het Faltaits zijn de gebruikelijke voorwerpen te vinden die je in ieder folkloremuseum in Griekenland ziet. Het interessante daaraan is echter het kostbare borduurwerk, de fraaie collectie kleding en het aardewerk. De keramiek van Skyros is wereldberoemd en hier ook in ruime mate te bewonderen. Het museum bezit verder een uitgebreide collectie schilderijen van Manos Faltaits, alsmede portretten die bevriende kunstenaars van hem maakten. Uniek is de collectie tijdschriften en boeken. Tijdschriften met artikelen van de vader van Faltaits, een bekend journalist, waarin veel valt te lezen over de ontwikkelingen in Griekenland in de eerste helft van de vorige eeuw. Hoe kostbaar de boekencollectie is, valt niet te schatten, maar hij bevat een aantal zeer oude banden, waaronder exemplaren die zijn gedrukt op de Griekse drukpers in Venetië, die al in de vijftiende eeuw actief was. De tragiek van het museum is dat deze collectie ernstig bedreigd wordt doordat geld, menskracht en expertise ontbreken om hem te catalogiseren en te conserveren. Zo ligt een schat aan informatie langzaam te verkruimelen.

Ook de tuinen zijn een bezoek waard. Zij bieden uitzicht op de plaatsjes Magazia en Molos, met hun prachtige zandstranden. De decoraties van de muren, met kleurrijk Skyriaans keramiek, zorgt samen met het weelderig groen voor een haast sprookjesachtige sfeer. Er zijn twee openluchttheaters, een groot en een kleiner, waar concerten, literaire avonden, wetenschappelijke lezingen en theatervoorstellingen worden gehouden. Het museum is gebouwd op een deel van de oudste (Mykeense) muren van Skyros-stad, waarvan hier en daar nog stukken zijn te zien. Het is een unieke ervaring een concert bij te wonen op deze historische grond, met de ruisende zee diep onder je. Dat er binnen echter een schat ligt te vergaan stemt mij, zeker als historicus, droevig, maar in deze crisistijd ligt een snelle redding niet voor de hand.

Foto: Kees Klok


Dit artikel verscheen eerder als column in het Griekenland Magazine, voorjaarsnummer 2015.


Geen opmerkingen: