dinsdag, juni 30, 2015

Tweede Open Brief aan Jeroen Dijsselbloem
Eerder dit jaar publiceerde ik een open brief van Roos Mavrikou-Zevenhuizen, woonachtig op het Griekse eiland Skyros, op mijn weblog. Nu de situatie in Griekenland tot een dramatisch hoogtepunt lijkt te komen en de toekomst van een heel volk op het spel staat, iets dat het Nederlandse publiek nog steeds niet goed lijkt te beseffen, heeft zij zich nogmaals tot Jeroen Dijsselbloem, boegbeeld van de harde opstelling van 'Europa' jegens Griekenland, gericht:


Meneer Dijsselbloem,

De ontknoping van het Griekse tragedie lijkt zich te ontvouwen tot een van de grootste tragedies die Europa ooit gekend heeft.

Ik begrijp het simpelweg niet. Ben inmiddels ook behoorlijk emotioneel door alles. Woede, angst, teleurstelling zijn nu de toonaangevende emoties. Met twee jonge kindjes sta je nu eenmaal kwetsbaar in het leven, zeker als je in een land leeft waar Europese overheden de afgelopen jaren een beleid hebben opgelegd dat de economie en inherent daaraan de samenleving, voor een groot deel hebben doen instorten.

Meerdere malen per dag, misschien wel per uur, stel ik mijzelf de vraag: zouden zij echt geloven in wat zij meedelen vanuit Brussel. Zou de heer Dijsselbloem werkelijk geloven dat het voorstel dat er door de Eurogroep als semi-definitief op tafel werd gelegd, na maanden van onderhandelen, redelijk te noemen is?

Een van de maatregelen uit dit voorstel is het verhogen van de BTW op hotels en appartementen van 6,5 procent naar 23 procent? Redelijk? U noemt dat zo in uw reacties, maar gelooft u dat echt? Rond de vijftig procent van de Grieken leeft van het toerisme. Het enige dat de economie niet compleet dood heeft laten bloeden na vijf jaar van zware bezuinigingen. Bezuinigingen die het tegenovergestelde hebben bereikt van wat er als zogenaamde doelstelling was gesteld: het uit de crisis trekken van Griekenland. Het Griekse ‘hulpplan’ dat hoge leningen, met toentertijd hoge (woeker)rentes, inhield waarvan het geld grotendeels werd gebruikt om westerse banken overeind te houden. Alleen werd het heel braaf tot het Griekse reddingsplan gedoopt en iedereen nam dat klakkeloos aan en over.

U ziet toch wel in dat Griekenland niet gered is? De handtekeningen die respectievelijk door Papandreou en Samaras onder alle voorstellen vanuit de Eurogroep zijn gezet hebben daarbij niet geholpen en een eventuele handtekening van Tsipras had dat evenmin gedaan. Het tegendeel daarvan is zelfs bereikt. Het plan de campagne vanuit Brussel was er één van tunnelvisie. Technocratisch blindstaren, in plaats van te kijken naar wat Europa en diens inwoners werkelijk nodig hebben. Beweren dat Griekenland een licht herstel kende is klinkklare onzin met een vierde van de arbeidende bevolking die werkeloos thuis zit zonder enig perspectief!

Helaas hebben de media een grote rol gespeeld in het feilloos kopiëren van diezelfde tunnelvisie en werd Griekenland steeds meer afgeschilderd als het ondankbare zwarte schaap binnen de Europese samenleving dat krijgt wat het verdient. Inmiddels heeft u de publieke opinie van de Nederlandse bevolking met zich mee. Daar is door u en collega's wel voor gezorgd. Het hele volk is uitgebreid geanalyseerd en in een zeer negatief daglicht komen te staan door vele fabeltjes die daarmee gepaard gingen.

Albert Einstein zei ooit: We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them.

Hij zei ook: Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different result.

Een wijs man. Een van de wijste die ooit geleefd heeft. Waarom neemt u deze quotes niet ter harte? Of het advies van al die economen die het handelen vanuit Brussel bijna massaal verwerpen en bestempelen als destructief?

Laat u echt een geheel volk, bestaande uit jonge kinderen die hun leven net beginnen, ouderen die het zien aflopen en alles daartussen, moedwillig in de armoede storten, omdat zij via een referendum (een grondrecht binnen een democratie) waarschijnlijk nee zullen zeggen tegen nog zwaardere bezuinigingen na de eerdere die al zo allesverwoestend zijn gebleken? Is dat het Europa dat u wenst? Zo ja, God help ons.

Roos Mavrikou

Skyros, Griekenland, 30 juni 2015

Foto: Kees Klok5 opmerkingen:

Unknown zei

uit mijn hart gegrepen...euxaristo, Kees!

Unknown zei

uit mijn hart gegrepen....euxaristo, Kees!

Kees Klok zei

Roos is degene die dank verdient, Theo.

Unknown zei

Poly okay !! Mooie brief van Roos Mavrikou! Maar de salon-socialist Dijsselbloem (van de PvdA weet u nog? (hoe laag kan een partij zinken?) - een partij die zegt op te komen voor zwakkeren, nou ja!... ) zal 'm wel nooit lezen, ben ik bang. Te druk met afpersen.

Anoniem zei

Roos, ik heb je brief aan Dijsselbloem gelezen eigenlijk zou je er ook nog een moeten schrijven naar Merkel.
Dat de Nederlanders en de inwoners van andere EU landen niet de waarheid weten of willen weten ligt uiteraard aan de media die er onder toezicht van van de EU voor zorgen dat er alleen negatieve berichtgeving naar buiten komt.
Maar vergeet niet dat er ook veel medelanders zijn die zich wel verdiepen en alles lezen wat los en vast zit.
Dat de z.g. lening tegen 10 procent rente niet of nauwelijks bij het Griekse volk terecht komt is een vaststaand feit.
Ik voel plaatsvervangende schaamte ten opzichte van het Griekse volk maar weet dat er veel mensen achter jullie staan.
De EU en het IMF zijn de schande van deze eeuw. Willen ze van het Griekse volk slaven maken?
Moeten ze buigen voor Europa? Nee dus daar is het volk trots genoeg voor gelukkig.
Wat ik op dit moment begrijp is dat de U.S.A. zich ermee gaat bemoeien. Griekenland is een strategisch punt. Griekenland heeft olie, gas, uranium enz. als bodemschatten. Je hebt gelijk we moeten ons zorgen maken over de kinderen die in erbarmelijke omstandigheden leven en tevens de bejaarden of Dijsselbloem deze brief van jou gaat lezen? Zou hij de waarheid wel onder ogen willen zien?
Hierbij roep ik de veroorzakers van al het leed in Griekenland op om zich te verantwoorden.
Μέσα απο την καρδιά μου. Είμαστα κοντά σας.....