De Engelse avonturier, oorlogsheld en reisschrijver Patrick Leigh Fermor trok zich met enige regelmaat terug in een klooster in Noord-Frankrijk om een tijdje rustig te kunnen schrijven. Het ene klooster was een groter succes dan het andere. Warnaar meende dat hij ook maar eens naar een klooster moest. Om een paar weken goed na te denken over zijn vak, de geschiedschrijving, al vertoefde hij er voornamelijk in het proeflokaal van de aan de abdij verbonden bierbrouwerij.
Hij bezocht ooit een klooster in de monnikenrepubliek op het schiereiland Athos in Griekenland. Daar wordt geen bier gebrouwen, maar tsipouro gestookt. Vrouwen mogen er niet komen. Athos is naar het idee van de monniken het exclusieve domein van de maagd Maria. Klaarblijkelijk een nogal jaloerse vrouw, die haar monniken volgens een strak dagritme laat werken, bidden en zingen. Vooral veel bidden en zingen. Er wordt geleefd volgens de Juliaanse tijdrekening. Hij ging er letterlijk terug in de tijd.
Hij herinnert zich de kloosterbibliotheek, waar hij met een brief van de Byzantijnse keizer Ioannes Tsimiskis in handen stond. De ondertekening in keizerlijk purper. Een magisch moment, maar hij voelt vooral nog de opluchting toen hij vanuit Daphne, het havenplaatsje van Athos, de boot terug nam naar de echte wereld. Weg uit de beklemming des Heeren. Leuke, bijna blote meisjes op het strand.
Foto: auteur
Geen opmerkingen:
Een reactie posten