donderdag, juli 02, 2020

Handdrukken



Hij impregneert zijn regenjack. Het was allang geen regenjack meer. In plaats van naar de stomerij te fietsen heeft hij het een keer in de was gedaan. Het weer is te fris en te nat naar zijn smaak. Hij denkt aan Cyprus, maar daar is het 's zomers te heet. Bovendien wil hij nog niet vliegen. Opgepropt in een enge sigaar, met urenlang zo'n akelig masker op. Het lijkt hem een marteling.

Hij bladert in de foto-albums die zijn vrouw heeft nagelaten. Toen ze jaren geleden op Cyprus waren, ontmoetten ze een oude kennis van haar, die ze als studente had ontmoet. Een studentenreis, waarbij ze werden ontvangen door aartsbisschop Makarios, de eerste president van het land. Er zijn foto's van gemaakt. Twee handdrukken verwijderd van een historische figuur. Hij kent iemand wiens ex-vrouw ooit als zuigeling op de schoot van Adolf Hitler heeft gezeten. Drie handdrukken. Haar vader was een hoge bij de Kriegsmarine. Na de oorlog werd hij door de Amerikanen als gewaardeerde collega ingezet bij het mijnenruimen. 

Niet lang na de studentenreis vielen de Turken Cyprus binnen, om er tot vandaag de dag te blijven. De kennis bracht hen naar de bestandslijn. Hij mocht erover, zijn vrouw en de kennis niet, vanwege hun Griekse en Cypriotische paspoorten. Hij ging niet. Te veel uniformen en vlagvertoon.

Foto: archief auteur

Geen opmerkingen: