maandag, november 19, 2012

Zonder de waan van de dag


Ik zit op het balkon van het Schrijfhuis, want de herfst heeft het nog steeds niet helemaal gewonnen van de zomer. Het is 6 november. Op 7 november 2009 was ik hoog in het Pindosgebergte, bij een nichtje. Er waren lokale verkiezingen en hoewel nichtje en haar man hun hele leven al in Thessaloniki wonen, stemmen ze in het dorp van haar vader. Die dag was het, hoog in de bergen dus, nog twintig graden. Er wordt algemeen gestaakt. Voor de zoveelste keer, maar ik merk er weinig van. Op de school in de straat wordt gewoon lesgegeven, nu en dan komt er toch een bus aan de halte en ik zie zelfs een enkele taxi. Taxichauffeurs staan meestal vooraan als het om staken gaat.

Op 7 november 2009 won de Pasok de verkiezingen. De economische crisis was maar net aan de horizon verschenen. 'Eiparchei chrima,' er is geld, riep partijleider Georgos Papandreou. Hij bleek zich ernstig te vergissen. Zojuist heb ik op Radio 1 aan de strenge journalist Sven Kockelmann uitgelegd waarom de Griekse ziekenfondsen zonder geld zitten en ook dat wie geen werk heeft, en daarom niet is verzekerd, het risico loopt bij ernstige ziekte door een gebrek aan pecunia dood te gaan. Tenzij familie of vrienden financieel kunnen bijspringen. 'Eiparchei chrima,' het klonk geruststellend.

Ik merk pas iets van de staking als de ambtenaren van het elektriciteitsbedrijf hun dreigement uitvoeren om de stroom te onderbreken. Daarvoor heb ik kaarsen in huis en een primus om het visje te bakken dat nog in de diepvries ligt. Of het zover komt moet blijken. De beambten van het elektriek hebben vaak een vrouw thuis die elektrisch kookt, die een visje in de diepvries heeft en een stel pubers die altijd en overal op Facebook willen. Een verloren generatie, zo wordt gevreesd, die niet anders doet dan continue de toetsen van de mobiele telefoon of de iPad bespelen. In Nederland heb je ook zulke pubers. Soms zitten ze al knopjes drukkend op de fiets en als ze dan tegen iemand aanrijden, heeft die iemand het gedaan.

Wie wel staken en al bijna een week, zijn de journalisten van de staatsomroep. Zij zijn nogal bedreven in het onder de pet houden van allerlei zaken die hun broodheren liever niet in de media zien, maar een enkele keer springt iemand uit de band. Twee zelfs, dit keer, van het actualiteitenprogramma dat in de ochtend door NET, het Griekse Nederland 2, wordt uitgezonden. Zij stelden het geweld bij de politie en beschuldigingen van martelpraktijken door deze beschermers van democratie en mensenrechten aan de orde. Dat betekende ontslag op staande voet. Daar wordt nu tegen gestaakt en dat lijkt redelijk, maar ondertussen blijft het land verstoken van nieuws. Gecensureerd nieuws, maar toch nieuws. Als nieuwsbron blijven de commerciële stations over, maar daar loopt men geheel aan de leiband van de zakelijke belangen van de eigenaar(s). Ik kijk er zelden naar. Meestal bestaat zo'n actualiteitenprogramma uit een vier- of zestal venstertjes in het beeldscherm, van waaruit een aantal mensen elkaar beschreeuwt, zonder veel naar elkaar te luisteren. Ik laat het zonnescherm verder neer en bedenk hoe rustgevend de wereld is zonder de waan van de dag.

©Kees Klok


Geen opmerkingen: