donderdag, februari 11, 2021

Warnaar: Amish




De radio meldt dat carnaval dit jaar digitaal wordt gevierd. Hij is niet opgegroeid in een carnavalstraditie en heeft weinig met het feest, maar hij gunt anderen hun plezier. Hoe je digitaal carnaval kunt vieren, is hem een raadsel. Hossen, drinken, zingen en dan ook nog verkleed voor een computerscherm lijkt hem de ultieme vorm van zelfbedrog. Dat moet wel leiden tot een verschrikkelijke kater.


Digitaal carnaval. Het lijkt hem het symbool van de manier waarop de mensheid zichzelf uitlevert aan de virtuele wereld. Hij vindt dat een griezelige ontwikkeling. Hij kent mensen die kiezen voor een computerloos bestaan. Hen wordt het functioneren in de samenleving in toenemende mate onmogelijk gemaakt. Je ontzegt jezelf ook heel veel als je niet meedoet met de wereld on-line. Je maakt van jezelf een soort van Amish. Aan de andere kant, door alle kaarten op digitaal te zetten lever je veel van je vrijheid, privacy en onafhankelijkheid in.


Laatst viel in zijn wijk de stroom uit. Ineens geen elektrisch licht, geen radio en televisie, geen vaste telefoon, mobiel contact tot de batterij op was, geen centrale verwarming, geen koelkast en smurrie in het vriesvak. Net toen hij na een paar uur dan maar hout voor de open haard wilde gaan klieven, was de storing opgelost en hernam het leven zijn afhankelijke gang.


Foto: auteur


Geen opmerkingen: