vrijdag, februari 05, 2021

Warnaar: Toerisme
Een van de eerste tochten die hij met zijn vrouw door Griekenland maakte, was over de Peloponnesos. Drie mooie zomerweken zwierven ze rond. Een van de historische plaatsen waar ze verbleven was Nauplion. Daar werd in 1831 de eerste president van Griekenland vermoord. Daarna kwam er een koning, uitgezocht door de grote mogendheden Frankrijk, Groot-BrittanniĆ« en Rusland. De keuze viel op een zeventienjarige puber uit Beieren, Otto von Wittelsbach. 


Ze bezochten Epidauros en merkten dat de beroemde akoestiek geen schoolboekenverzinsel was. Soms waren er theatervoorstellingen, maar natuurlijk niet op de dag dat zij daar rondliepen. Het leek hem een opgave, uren zitten op zo'n stenen rand. Ze reden naar het noorden, via de landengte van Korinthe, die eigenlijk geen landengte meer is, want er is een kanaal doorheen gegraven. Soms vraagt hij zich af of zijn eigen eiland nog wel een eiland is, met twee tunnels en inmiddels een handvol bruggen. 


De reis naar hun thuisbasis, Thessaloniki, waar zijn vrouw toen een huis bezat, verliep in fasen. Ze moesten eerst linksaf, naar Delphi. Volgens de oude Grieken de navel van de wereld. Hij moet daar om glimlachen. Voor hem is zijn eigen eiland de navel van de wereld, maar dat moet een goed bewaard geheim blijven. Zoveel toerisme als in Delphi, daar zou zijn vaderstad aan kunnen overlijden.


Foto: auteur


Geen opmerkingen: