Omdat ik al jaren mijn eigen brood bak en dat weleens ter sprake komt, krijg ik regelmatig vragen naar het recept. Ik gebruik het recept dat ik van Stella leerde. Ik heb geen idee waar zij het vandaan heeft, of dat zij het zelf heeft verzonnen, maar dat doet niet ter zake. Ik zeg altijd gul toe dat ik die en die het recept zal sturen. Meestal vergeet ik dat, ik heb meer aan het hoofd, zoals het lezen van boeken. Daarom zet ik het recept op mijn weblog, voor iedereen te gebruiken. Ik heb zojuist twee verse broden uit de oven gehaald. Ze smaken weer voortreffelijk.
Ik gebruik geen broodmachine, maar kneed het deeg met de hand.
Nodig
voor twee broden:
600
gram volkorenmeel en 300 gram witte bloem
of
900 gram volkorenmeel
50
gram gesmolten boter of een halve kop olijfolie (ik doe meestal het
laatste)
6
dl. lauw water
3
zakjes gist (van ongeveer 11 gram)
3
afgestreken theelepels zout
naar
keuze zonnepitten/sesamzaad/pompoenpitten of niets
1.
Los de gist op in het water.
2.
Voeg alles bij elkaar in een kom en kneed het tot een bal. Laat het
deeg 30 minuten warm rusten en rijzen (bedekt door een deken).
3.
Kneed het deeg nogmaals, verdeel het in tweeën en vorm twee broden,
cq. doe het in twee bakvormen. Laat het daarna afgedekt
nogmaals 30 minuten rijzen.
4.
Voorverwarm de oven ongeveer tien minuten voor het brood er ingaat op
180 graden
5.
Zet het brood in de oven, middelste trede, en bak het op 180 graden
gedurende 45/50 minuten
Foto: archief auteur
Geen opmerkingen:
Een reactie posten