dinsdag, december 02, 2014

Stella's recept




Omdat ik al jaren mijn eigen brood bak en dat weleens ter sprake komt, krijg ik regelmatig vragen naar het recept. Ik gebruik het recept dat ik van Stella leerde. Ik heb geen idee waar zij het vandaan heeft, of dat zij het zelf heeft verzonnen, maar dat doet niet ter zake. Ik zeg altijd gul toe dat ik die en die het recept zal sturen. Meestal vergeet ik dat, ik heb meer aan het hoofd, zoals het lezen van boeken. Daarom zet ik het recept op mijn weblog, voor iedereen te gebruiken. Ik heb zojuist twee verse broden uit de oven gehaald. Ze smaken weer voortreffelijk.

Ik gebruik geen broodmachine, maar kneed het deeg met de hand.

Nodig voor twee broden:

600 gram volkorenmeel en 300 gram witte bloem
of 900 gram volkorenmeel
50 gram gesmolten boter of een halve kop olijfolie (ik doe meestal het laatste)
6 dl. lauw water
3 zakjes gist (van ongeveer 11 gram)
3 afgestreken theelepels zout
naar keuze zonnepitten/sesamzaad/pompoenpitten of niets

1. Los de gist op in het water.
2. Voeg alles bij elkaar in een kom en kneed het tot een bal. Laat het deeg 30 minuten warm rusten en rijzen (bedekt door een deken).
3. Kneed het deeg nogmaals, verdeel het in tweeën en vorm twee broden, cq. doe het in twee bakvormen. Laat het daarna afgedekt nogmaals 30 minuten rijzen.
4. Voorverwarm de oven ongeveer tien minuten voor het brood er ingaat op 180 graden
5. Zet het brood in de oven, middelste trede, en bak het op 180 graden gedurende 45/50 minuten


Foto: archief auteur


Geen opmerkingen: