dinsdag, augustus 25, 2020

Warnaar: Landhuis



Hij herinnert zich een excursie naar Gad's Hill Place, het buitenhuis van Charles Dickens in Rochester. Hij nam deel aan de jaarlijkse conferentie van de Dickens Fellowship. Die werd dat jaar, 2010, gehouden in Eastbourne. Eastbourne: een boulevard vol bloemen, een Edwardiaanse pier en een mooi hotel dat The Chatsworth heette.

Dickens groeide gedeeltelijk op in Rochester. Zijn vader was ambtenaar bij de marine. Als kind zag hij Gad's Hill Place en dacht: 'Daar wil ik later wonen'. Warnaar heeft dat nooit gehad. Wel soms dat hij dacht: 'Daar wil ik later absoluut niet wonen.' De crisisbouwbuurten uit de jaren vijftig vielen daar in hun geheel onder. Liever het gezellige krot uit 1880, waar hij werd geboren, dan een flatje in Wielwijk of de Vogelbuurt.

Dickens werd een succesvol en daardoor steenrijk schrijver. Hij kocht Gad's Hill Place. Om inspiratie op te doen liep hij soms van Londen naar Rochester, of andersom. Gad's Hill Place is nu een school, maar wordt zoveel mogelijk in de staat gehouden uit Dickens' tijd. Dat vertelde iemand die hen rondleidde. De directeur heette Mr. D.G. Craggs BSc MA FColl FRSA. Dickens had het niet beter kunnen verzinnen. Ooit zou het een museum worden, was de algemene verwachting onder de leden van de Dickens Fellowship, maar voorlopig was de zomervakantie nog niet voorbij.

Foto: auteur

Geen opmerkingen: