zondag, maart 07, 2021

Warnaar: Democratie




Hij leest in zijn ochtendblad dat een onderzoek van de UvA heeft uitgewezen dat jongeren tussen de 12 en 14 jaar weinig belangstelling hebben voor democratie. Die is het geringst bij vmbo-leerlingen en het minst gering bij vwo-leerlingen. Hij vindt dat geen verrassende uitkomst. Hoeveel belangstelling had hij tussen zijn 12e en 14e voor de democratie? Hij kan zich niet herinneren dat hij er op school toen veel over heeft gehoord. Alleen iets over die bij de Oude Grieken. 


School, dat was de dictatuur der leraren, bij de een wat milder, bij de ander wat strenger en bij een enkeling chaos. Bij de leraar Frans, bijvoorbeeld, die de bijnaam Siem de Zeikerd, of kortweg Siem had. Bij Siem lag je er voor het minste of geringste uit. Dan liet de directeur, een verlicht despoot, je in een leeg lokaal strafregels schrijven. Soms hoorde je Siem nog machteloos woedend brullen als je aanklopte bij de directiekamer.


Toen hij zelf nog lesgaf, kwam de democratie ter sprake in de brugklas. De Atheners ja, maar een echte democratie was dat niet. Meer woord dan daad. In de bovenbouw kwam de staatsinrichting aan bod, maar daar had de helft van de schoolbevolking al geen geschiedenis meer. Dat zat niet in het 'profiel'. Ze hadden, meent hij, wel allemaal maatschappijleer. Of daar veel aan de democratie werd gedaan, weet hij niet. Wel weet hij dat er veel mensen rondlopen die weinig van democratie begrijpen. Ze hebben wel stemrecht, want we zijn voor de wet gelijk.


Foto: Beeldbank Regionaal Archief Dordrecht, nr. 551_11228


Geen opmerkingen: