zondag, maart 28, 2021

Warnaar: Wen er maar aan




De gemeente Dordrecht haalt een lange zitbank in het centrum weg, leest hij in de krant, omdat de weekmarkt meer ruimte moet krijgen. De lokale omroep meldt dat hij is weggehaald omdat er teveel mensen op gingen zitten en daar krijg je covid van. Hij denkt dat beiden een rol spelen. Hij ergert zich aan de zoveelste ellendige 'coronamaatregel'. Wie nu nog niet begrijpt dat je niet almaar door kunt gaan met tegennatuurlijk gedrag van mensen afdwingen, zonder dat dat op de lange duur diepgaande, beschadigende gevolgen voor de samenleving heeft, leeft in dromenland of zit gevangen in een door angst bepaalde tunnelvisie. 


Op de korte termijn wekt het opstandigheid in de hand. Het zal Warnaar niets verbazen als er binnenkort, als versoepelingen van de coronadictatuur uitblijven, weer op allerlei plekken in het land rellen uitbreken. Hij is een vredelievend mens, heeft een hekel aan geweld en huivert van mensenmassa's, geen man voor demonstreren dus, maar hij heeft het gevoel dat een onderhuidse lavastroom de druk in de samenleving opvoert. Tot de vulkaan uitbarst en de rapen gaar zijn.


Nee, je moet liever geen covid krijgen, althans de ernstige versie. De minderheid die dat treft is niet te benijden, maar dat is iemand die kanker krijgt, of een dodelijke spierziekte, of door een verdwaasde lachgassnuiver van zijn fiets wordt gereden ook niet. Hij denkt dat risico's horen bij het leven. Jammer maar helaas. Wen er maar aan en probeer ondertussen te leven, denkt hij, maar niet langer onder deze dictatuur.


Foto: auteur


Geen opmerkingen: