donderdag, september 05, 2013

Dickens en Dordrecht


Dordrecht en Charles Dickens, wat hebben die met elkaar te maken? Meer dan je denkt. Er woont niet alleen een Charles Dickens in Dordrecht, nazaat van de Charles Dickens die vroeger een winkeltje op de Voorstraat had, tegenover de Augustijnenkerk, maar de Dordtse schilder, nu ja, de in Dordt geboren Franse schilder Arij Scheffer, vervaardigde in 1855 een portret van de toen al wereldberoemde schrijver.

Er is meer. Op 8 december 1956 richtte de schrijver Godfried Bomans met enkele vrienden de Haarlem Branch op van de International Dickens Fellowship. Al snel had die Haarlemse tak leden door heel Nederland. Ook in Dordrecht, waar tot eind jaren tachtig een afdeling actief was. Zo’n afdeling heet een leeskring, want je begrijpt het al, lid van die club word je om Dickens te lezen. De Dordtse leeskring was een van de grootste van het land. Uiteindelijk kwam de klad er in. Leden werden oud, overleden of verhuisden. De kaars van de leeskring doofde uit.

Er zijn nog enkele Dickensians in Dordrecht, die met veel plezier het werk van Dickens lezen en deelnemen aan de landelijke bijeenkomsten, die vaak worden gehouden in de beroemde uitspanning Kraantje Lek te Overveen. Hoofdredacteur van The Dutch Dickensian, het orgaan van de Haarlem Branch, is de voormalig conrector van het Gemeentelijk Lyceum en oud-docent geschiedenis van het Stedelijk Dalton Lyceum, Guus de Landtsheer. Hij is weliswaar na zijn pensioen uitgeweken naar Weerdinge, maar in zijn hart is hij nog altijd Dordtenaar.

Als een van de weinige, overgebleven Dordtse Dickensians wil ik de kaars van de Dordtse leeskring weer aansteken. Er moet beslist een aantal Dordtenaren zijn die behoorlijk Engels kunnen lezen, belangstelling hebben voor het werk van Dickens en voor (negentiende-eeuwse) literatuur. Wie mee wil doen met de leeskring kan ook lid worden van de Haarlem Branch van de Dickens Fellowship, met alle interessante voordelen van dien. Wie belangstelling heeft stuurt een mailtje naar dickensdordrecht@hotmail.com. Bij voldoende belangstelling houden we in november een eerste bijeenkomst.


Geen opmerkingen: