donderdag, maart 26, 2020

Bitterpudding



Hij luistert via internet naar een psychologe die behartenswaardige dingen zegt over de gevolgen van de crisis. Hoe vind je een evenwicht tussen je angsten en andere emoties? Na afloop stuurt hij de link door naar een vriendin die het moeilijk heeft. Het liefst ging hij bij haar langs, maar van psychologie heeft hij weinig verstand en hij betwijfelt of ze behoefte heeft aan iemand die een beetje vaag komt kletsen.

Zijn aanvankelijke ergernis over de staatsdwang, die hem belet naar de stamkroeg te gaan, die hem moreel dwingt het contact met zijn vrienden te beperken, die hem kluistert aan huis, is langzamerhand weggeëbd. Hij vraagt zich af of de overheid eigenlijk wel bevoegd is op deze drastische wijze in zijn leven in te grijpen en twijfelt een beetje aan de noodzaak. Men zegt dat het gedrag van al die mensen die in het weekeinde op stap gingen, dwingt tot iets doen. 

Zo leven zonder afspraken, zonder lezingen, zonder dat dit of dat moet, valt hem eerlijk gezegd niet tegen. De dagen kennen kleine hoogtepunten: een boodschap, een maaltijd afhalen, langs zijn zwager om de krant te bezorgen. Zonder dat virus, waarover nog veel te weinig bekend is, zonder dat tasten in het duister, zou het een vakantiecadeautje kunnen zijn. Nu lijkt het een twijfelachtige verrassing in bitterpudding.

Dordrecht, 24 maart 2020.

Foto: auteur


Geen opmerkingen: