vrijdag, maart 27, 2020

Geen antwoord



Het is tijd voor een wandeling, al is het buiten akelig fris. Volop zon, maar al dagen een bittere wind. De straten in zijn buurt zijn uitgestorven. Dichter bij het stadscentrum ziet hij af en toe iemand lopen. Hij passeert een supermarkt waar het relatief druk is. Aan de overkant een groepje luidruchtige mannen. Ze drinken bier. Hij heeft zijn camera meegenomen om de sfeer vast te leggen, maar hier laat hij hem nog maar even in de rugzak.

In het centrum hebben steeds meer winkels de deuren gesloten. Te weinig klanten. Hij vraagt zich af of we niet volkomen in de ban zijn van de angst voor het virus, of er niet veel te hysterisch op wordt gereageerd, zoals verschillende artikelen in de krant beweren, maar hij heeft de televisiebeelden uit Italiƫ gezien, leest dagelijks de column van Ilja Leonard Pfeiffer uit Genua. Verslagen uit de hel. Hij weet geen antwoord.

Op het Scheffersplein, horecaplein bij uitstek, wil hij een foto maken van de grote leegte. Twee meisjes passeren terwijl hij zijn camera pakt. 'Mag ik ook op de foto?' lacht eentje. 'Natuurlijk,' lacht hij terug. Ze neemt spontaan een paar poses aan, dartelt een beetje voor de lens. Dan zwaaien ze en lopen giechelend door. Even wat broodnodige vrolijkheid, ook al is het in bedrieglijk zonlicht.

Foto: auteur


Geen opmerkingen: