maandag, mei 04, 2020

Twijfel



Zijn boekenkasten puilen uit. De meeste planken zijn gevuld met een dubbele rij, voor en naast de kasten beginnen zich stapels te vormen. Toen zijn vrouw nog leefde, besloten ze dat het uit moest zijn met steeds maar boeken kopen. Hij is al sinds zijn kindertijd lid van de bibliotheek, daar zouden ze voortaan lenen, maar bij het eerste het best boek ging het al mis. De brieven van Ida Gerhardt, meent hij zich te herinneren. Werktuigelijk greep hij naar zijn potlood om iets te onderstrepen. Kan niet, besefte hij net op tijd. Hij bezorgde het boek terug en kocht het vervolgens bij de boekhandel. 

Vorige week vulde hij een doos met boeken waarvan hij meende te weten dat hij ze nooit meer zou herlezen, maar tijdens het weekeinde bekeek hij ze steeds weer, waarbij hij voortdurend twijfelde. De doos staat nog in de gang. Leeg. Er staat ook nog een aantal boeken in bestelling. Noodzakelijke boeken, vindt hij, boeken die je in huis moet hebben.

Blijf zoveel mogelijk binnen, zegt de minister president, ga alleen naar buiten als het nodig is. Hij fietst naar een goede vriend om een flesje wijn te ledigen. Hij denkt dat als er iets nodig is, dat het onderhouden van zijn vriendschappen is. Misschien nog wel meer dan het kopen van boeken.

Foto: auteur


Geen opmerkingen: